HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Tema - Halloween

Skrevet d. 29 Oktober 2001

For et par uger siden, i efterårsferien fortalte jeg i nyhedsbrevet om en skik som kendes fra Lolland- og Falster. Det at lave en "roe-lygte" ud af en sukkerroe. Denne tradition kendes nok ikke af særlig mange, og primært folk på Sydsjælland.

I USA har man i mange år fejret en anden og lignende tradition, nemlig Halloween og i de senere år har man også leget lidt med Halloween-tanken, og man er begyndt på også herhjemme at lave græskarlygter i perioden op til den 31 oktober. Mange ved nok ikke at græskarkødet rent faktisk også har stort potentiale for anvendelse i et utal af retter i køkkenet. Hvem kender ikke, eller har hørt om en Pumpkin pie "græskar-tærte". Dette er blot en af mange. I denne artikel bringer vi nederst håndfuld spændende græskaropskrifter.

Lidt historie - et uddrag fra bogen...
"Græskar året rundt af Nina Ewald"

Her i Skandinavien har vi ikke tidligere fejret Halloween, men Allehelgen kender vi godt, selvom denne helligdag ifølge den danske folkekirke fejres den 1. søndag i november. I virkeligheden dækker disse to betegnelser den samme højtid, nemlig Halloween - idet ordet er en sammentrækning af det engelske "All hallows Eve", allehelgensaften. En højtid som har sit udspring i en oldgammel, hedensk skik.

Sådan laver du en græskarlygte "Jack O' lygte"...
 - En guide...

Du skal bruge:

- Græskar, gerne flere forskellige størrelser, former og farver. Jo flere des hyggeligere stemning kan du skabe.

- Fyrfadslys eller små haveblus.

Sådan gør du:

Tegn med en sprittusch på toppen af græskarret, hvor du vil placere lågets udskæring. Enten iform af en lige linie, eller en savtakket "zig-zag" streg.

Skær låget af med en lille spids, og skarp kniv.

Skær kødtrevler og kerner fri med en kniv og tag dem op. Det hele kan som regel fjerne på en gang som en stor klump kød.

Skrab derpå kødet af græskarrets indvendige sider. Det går nemmest med en metalske. Fortsæt med at skrabe, til væggen er jævn, og har en tykkelse på et par centimeter. Sørg for at bunden er plan, så lyset kan stå lige, og fast.

Tegn lygtemandens ansigt - øjne, øjenbryn, næse, tænder og mund - med en spritpen. Husk at hver enkelt del skal kunne skæres ud som en hel figur. Skær stykkerne ud med en spids kniv.

Stil et fyrfadslys eller et lille haveblus i bunden af lygten.

Her lidt idéer til brug af det overskydende græskarkød:

Græskartærte - Pumpkin pie

Græskar Milkshake

Græskarsuppe med porrer

Bagte dessertgræskar

Chutney med græskar og æbler

Oksekødssalat med græskarkerneolie

Pernille Florios "Halloween" drink - Ses på Cocktailguiden.dk!



Se alle artikler