HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Grigos desserter - aldrig set bedre!

Skrevet d. 28 November 2001

Glæde gennem nydelse er hvad Markus Grigo udsætter os for i sin nye bog som kommer i handlen i denne uge. Hvordan beskriver man en bog som denne, uden at gå ned i mindste detalje - ligesom Markus gjorde det, da han gik i partnerskab med fotografen John Bendtsen og sammen med ham, lagde sine hænder på dette projekt? Konklusionen må næsten være at det er umuligt, og hvorfor vil jeg prøve at fortælle i denne artikel.

- - -
Kort om Markus Grigo
Markus er født i 1969 i Tyskland. Her afsluttede han også sin uddannelse som bager og kok. Efter næsten et år på Royal Lancaster Hotel i London, hvor han arbejdede som konditor, kom han i 1991 til Danmark. Siden 1995 har han arbejdet som dessertkok på Søllerød Kro. Ved siden af sit arbejde har han travlt med sit firma Markus Grigo Desserter som tilbyder bryllupskager, desserter, foodstyling, demonstrationer, foredrag og konsulenthjælp.
- - - 

Bogen Desserter, af Markus Grigo...

Det må have været en tidlig eftermiddag da jeg ringede til Søllerød Kro, efter at have hørt en lille fugl synge sange om en ny fantastisk dessertbog som var på trapperne - selvfølgelig skrevet af Markus Grigo, som er en af Danmarks bedste dessertkokke. Markus var ikke til at få fat i, en rar mand fortalte - "Han er i køkkenet", og så blev jeg stillet videre til køkkenet - hvor beskeden var "han er lige smuttet ud af døren". Suk... tænkte jeg, men tøv ikke sagde kokken - og så fangede jeg ham på mobilen. Jeg kunne selvfølgelig have sagt mig selv at en mand som arbejder fuld tid som kok, driver sit eget firma, og som er i fuld gang med at udgive sit livsværk i bogform, har en smule travlt - jeg er nok lidt naiv indimellem.

Markus var i godt humør, og jeg fik straks en længere historie om idéen bag at udgive en kogebog på over 200 sider, og så endda finansieret af egen lomme. Markus fortalte blandt andet at der ikke var nogen forlag i Danmark som havde været rustet, eller som havde lyst til at lægge så meget energi i en bog om desserter - dermed ikke sagt at de ikke var interesseret, men nok nærmere at Markus's talent, ærlighed, og respekt for faget ikke kunne komme til udtryk i en standardiseret udgivelse i paperback-form - hvis noget skal være rigtig godt, så må man gøre det selv.

Markus og John valgte forfatter-forlaget Attika som udelukkende udgiver bøger hvor folkene med idéen stort set laver alt selv - derefter distribuerer forlaget så bogen til udsalgsstederne. Markus blev introduceret for John som har været hans partner og fotograf på bog-projektet af en af John's elever. De fandt sammen frem til en grafiker, hvis instruks var "gør så lidt som muligt, men fremhæv desserterne, det er jo det, det hele handler om". Alle de mennesker som har hjulpet og støttet Markus & John i den lange og hårde proces har været en vigtig del af at kunne lave en bog som denne.

Det er næsten en videnskab at fremstille nogle af de desserter som findes i bogen - men en stor del af denne videnskab kan forceres, hvis man drives frem af lysten, og interessen for det perfekte, og smagfulde. Markus's desserter er først og fremmest smagen, og det visuelle - aldrig har man set så vidunderlige anretninger, og aldrig har man smagt så fantastiske mundfulde. Og tro det eller lad vær' alle kan gå i gang med denne bog - og helt selv vælge om desserten skal være enkel, eller avanceret, og om den skal bestå af 1-2-3 eller flere elementer.

De flotte billeder som er fanget af John Bendtsen rammer idéen, og stemningen bag rigtig godt, og man bliver meget hurtigt sulten af at bladre denne bog igennem - man mangler bare at hver opskrift var ledsaget af en duft i papiret - det ville blot have den ulempe at man ville være lænket til køkkenet i flere dage, hvorefter man ville forlade det, og ville kunne fremvise en vifte af velsmagende desserter, hmm... ikke så ringe endda.

Bogen koster kr. 349,- og kan i signeret form købes her...

Links
www.grigo.dk
www.johnbendtsen.dk

- - -
Markus & John har lovet os at signere et begrænset antal bøger, kun til medlemmer på madgal.dk - så sørg for at sikre dig din egen unikke dessertbog - uden sammenligning.Se alle artikler