HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Philipson om årgang 2001

Skrevet d. 7 April 2002

Årgang 2001 tegner til at blive en årgang, hvor man kan gøre gode køb. Høsten i Bordeaux var sen men druerne af god kvalitet. Høstudbyttet var lavt hvilket er befordrende for kvaliteten. Årgangen byder generelt set på kraftige vine med gode lagringsevner. Visse steder var der problemer med kvaliteten af Cabernet Sauvignon: De enkelte slottes grad af selektering og bekæmpelse af råd i vinmarkerne, kan i vid udstrækning aflæses i deres vine.

Medoc er gennemgående fremragende men man skal være selektiv. For rødvinenes vedkommende, er den almindelige opfattelse, at 2001 Bordeaux er en klassisk gemmeårgang i stil med 1986, 1988 og 1996. St-Emilion og Pomerol er også god (nogen mener endnu bedre end 2000) men også her er der faldgruber. Sauternes og Barsac har lavet en fabelagtig årgang som kan måle sig med kometårgange som 1990 og 1997. Nogle eksperter mener, at 2001 måske er århundredes årgang for dessertvin!

Médoc & Haut-Médoc
Vincent Fabre, formand for Médoc & Haut-Médoc Syndikatet og ejer af Château Lamothe-Cissac, Château la Tonnelle og Le Chêne siger: "Merlot og Petit Verdot var fremragende i 2001. 2001 bliver en maskulin årgang i forhold til 2000. Høstudbyttet var lavere end sædvanligt, men alt peger på en klassisk gemmeårgang, måske i stil med 1986, 1988 og 1996."

Pomerol & Saint-Émilion
Philippe Raymond fra syndikatet i Saint-Emilion siger; "Vinenes mørke farve og høje potentielle alkohol, sammenholdt med en spektakulær bredde i aromaerne og god fasthed i tanninerne, lover virkelig godt. Meget tyder på at vinene ikke har nået den slikagtige modenhed der kendetegnede 2000'erne, men til gengæld har de en syrestruktur som måske vil gøre dem lige så aromatiske og lagringsværdige som 1996'erne og 1998'erne.

Graves & Pessac-Léognan
Især de Merlot-baserede vine er meget lovende med stor aroma og et fornuftigt indhold af tannin. Generelt set, regner man med at 2001'erne vil være knap så koncentrerede og massive som 2000'erne, men til gengæld vil deres ekspressive frugt og store finesse gøre dem helt uimodståelige.

Hvid Bordeaux
Hvidvins-troldmanden Denis Dubourdieu (manden bag f.eks. Clos Floridene), som sjældent tager store ord i munden, fortæller til Decanter, at "2001 er uden tvivl en stor årgang for hvide vine. Druerne var små og usædvanligt aromatiske. Jeg har ikke set druer med så god balance mellem frugt og syre siden 1976-høsten - årgang 2001 minder meget om 1976.". Decanter tilføjer meget rigtigt, at mange marker er blevet omplantet med blå druer, og produktionen af de bedste hvidvine er mindsket betragteligt - og der vil være mange om buddet i år!

Sauternes & Barsac-Sauternes
Ifølge udsagn fra adskillige slotsejere, kan 2001 meget vel gå hen og blive århundredets årgang for Sauternes. "Botrytis'en [den ædle råddenskab, red.] er ekstremt ren og mostens aroma er sublim. Vinen viser alle tegn på storhed" siger Xavier Ponty fra Château Guiraud, som sammenligner årgangen med 1989 og 1990. Den første del af Château d'Yquems høst (slottet høstede i fem omgange) besad et alkoholpotentiale på ufattelige 23%, hvilket også understøtter udsagnene om årgangens storhed. Høsten i 2001 var væsentligt mindre end i de foregående tre år, så der vil virkelig blive rift om topslottenes vine.

En artikel fra www.vinforum.dk
Af Christian Philipson



Se alle artikler