HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Sweet American Dreams

Skrevet d. 21 Juli 2002

Når man siger madkultur i USA, tænker de fleste nok McDonalds, men amerikanerne er gode for andet end verdensomspændende fastfood.

I bogen ’The American Way, skrevet af Ulrik Boesen (på dansk) og udgivet af DR multimedie, får man et fint indblik i, hvad amerikanerne også kan.

Vi har udvalgt et par klassiske, amerikanske kageopskrifter, der er nemme at gå til.

God fornøjelse!

Chocolate Chip Cookies
Amerikas mest berømte småkager!
Småkagen blev til ved et tilfælde – Ruth Wakefield, som dengang drev The Toll House Restaurent i Massachusetts, manglede nødder til en opskrift, og brugte i stedet chokolade. Småkagerne blev uhyre populære i lokalområdet, og trenden bredte sig så hurtigt, at Nestlé snart købte rettighederne til opskriften.

60 stk.

3 dl mel
1 tsk bagepulver
1 tsk salt
250 g blødgjort smør
2 dl sukker
2 dl brun farin
1 tsk vanilleekstrat
2 æg
5 dl chokoladeknapper
2 ½ dl hakkede nødder

Mel, bagepulver og salt blandes. I en skål ved siden af røres smør, vanilleekstrat og de to slags sukker sammen til massen er lys og let. Æggene tilsættes under omrøring, og melet røres gradvist i. Herefter chokoladeknapper og nødder. Dejen afsættes på en bageplade med en ske med ca. 5 cm mellem hver, og kagerne bages gyldne ved 22 grader i 9-11 minutter. Lad dem køle godt af på en rist, og opbevar dem i lufttætte dåser.

Brownies med nødder
Endnu en ærke amerikaner!

10 æg
1 kg sukker
300 g smør
200 g kakaopulver
175 g mel
1 tsk bagepulver
150 g valnødder, groft hakkede

Æg og sukker piskes sammen til lys og luftig masse, brug gerne elpisker. Smørret smeltes og blandes med kakaopulveret og røres i æggene. Mel og bagepulver vendes sammen og vendes i. 2/3 af nødderne vendes i dejen, og massen lægges i en form eller bradepande, men kun ca. to cm op ad fadets kant. Resten af nødderne strøs over kagen, og den bages ved 175 grader i 30-40 minutter. Kagen skal være sprød, men stadig fugtig indeni. Lad den køle lidt, før den vendes ud og skæres i firkanter.

Doughnuts
De kan købes på frost i et hvilken som helst amerikansk supermarked, og sælges friske på hvert andet gadehjørne, men der er nu ikke noget som at have lavet dem selv!

Purister hævder at man kun drysser doughnuts med sukker og eventuelt lidt kanel, men de er ofte set med glasur også. Om man vil spise syltetøj til er en smagssag.

500 g mel
100 g smør
75 g sukker
½ tsk salt
½ tsk kardemomme
50 g gær
3 dl lun mælk
1 æg
½ ltr olie til friturestegning

Mel og smør smuldres sammen og tilsættes sukker, salt og kardemomme. Mælk og gær blandes, æggene piskes i, og blandingen tilsættes melet. Ælt godt i ca 30 minutter og sættes lunt en halv times tid. Gennemarbejd den godt igen og del de i 3 pølser. Hver pølse deles i 10 og rulles til boller. Det er bedst hvis dejen er lidt klistret, så kom lidt mel på fingrene, ikke i dejen! Lav et hul midt i hver bolle så de bliver til ringe, og lad dem efterhæve i 15 minutter. Opvarm olien. Kog bollerne heri lidt ad gangen, vend dem efter ca. 2 minutter til de er gyldne. Lad dem dryppe af på køkkenrulle og drys med sukker. Doughnuts kan fryses og holder nedfrosset i 3-4 måneder.



Se alle artikler