HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Sommerfisk

Skrevet d. 2 August 2002

Dens afslappede og sommerkåde opførsel gør den ideel til en nærmere kontakt, og man fristes, forføres og betages af dens skønhed og indbydende øjne, og af dens kirsebærmund, der uden at bevæge læberne, næsten siger kom spis mig.

Denne lille sommerfisk er dog ej velegnet til hverken grill eller kogning, men den pirre alligevel min gane og den stiller min sult i et kort øjeblik, og jeg må denne dag nøjes med kærlighed og kilde vand.
 
Af andre sommerfisk vil jeg fremhæve rødfisken, som er en af mine favorit fisk til at grille. Bugen fyldes med krydderurter, chili, citron og peber, fisken steges hel på svag varme over grillkul. Fisken er fast i kødet og derfor meget velegnet. Yderligere har den et spændene udsende, og ligner måske en forvokset guldfisk. Dens kød er magert og fast, og minder i smagen om krabbekød. Dens pigge kan stikke, men er ikke farlige, og dens store skæl bør skrabes væk inden brug.
 
Den mest sublime Danske spisefisk er uden tvivl Pighvarren. Denne fladfiskens konge er en yndet delikatesse. Den kan sagtens grilles, men dens eksklusivitet ydes måske ikke retfærdighed i denne tilberedning, steg hellere fiskens fileter på skindsiden på en hed pande, sådan at skindet bliver sprødt og server med sauteret frisk spinat. Pighvarrens ben er de mest velegnede til kogning af fiske fond, da de afgiver en masse smag. Denne lage kan koges ind med skærme af dild og serveres som en dejlig bouillon til fisken. Pighvarren er en rovfisk og har skarpe tænder. Dens kød er fast og hvidt, og den lever af krebsdyr, muslinger og små torsk, hvilket måske forklarer lidt om dens meget fyldige smag. Dens udsende kan variere meget fordi den er god til at camouflere sig i vandet, og dens størrelse kan variere fra lille kuvertfisk til op til en meters længe og en kropsvægt på 25 kg.
 
En virkelig spændende, men ikke særlig stor og velkendt sommerfisk, er Knurhanen. Denne er en lille sjov fisk med flot rød farve, og karakteristisk med sine store pigge omkring hovedpartiet. Dens små fileter er velegnede til grill. Knurhanen går også under navnet Søkok eller Spansk kok. Knurhanen er en af de danske fisk, der minder mest om de mere kendte middelhavsfisk. Dens fileter er som skrevet ikke store, men gemmer noget meget delikat kød. Man bør dog passe på ikke at over stege dens fileter, da de kan blive lidt tørre. Fyld dens bug med urter og krydderurter, pak den i folie, og bag den på grillen eller i ovnen, så får du en ganske dejlig oplevelse.
 
Den sidste er en af mine personlige favorit fisk, nemlig Skærising, som mange forveksler med Ising, men dette yder ikke denne skønne fladfisk oprigtig erkendelse, da Ising ofte er den billigste fisk vi kan finde hos fiskehandleren. Skærisingen er formet som en søtunge og fyldig som en rødtunge og ligger imellem disse to fiske typer. Dens tilberedning kan jeg bedst anbefale således: Skær i et stykke der dampes i lidt bouillon eller vin, gerne med midterbenet siddende i fisken, hvilket giver en bedre smag. Da fileterne ikke er særligt tykke, skal man passe meget på ikke at overtilberede fisken. Stykkerne kan også snildt steges på grill, gerne med lidt god marinade, men husk at den ganske hurtigt er tilberedt, og helst skal fortæres snarest derefter.



Se alle artikler