HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Slank med mælk

Skrevet d. 16 Juni 2005
Der er god dokumentation for, at et øget indtag af kalcium nedsætter fedtmængden i kroppen," siger ernæringskonsulent Bodil Damgaard Høegh fra Mejeriforeningens afdeling for Mælk & Ernæring, der løbende har fulgt med i danske og internationale videnskabelige artikler om mælks betydning for vores vægt. Undersøgelserne er foretaget både på forskellige aldersgrupper, nationaliteter, etniske grupper og de viser alle det samme billede.

"Der er flere eksempler på, at man kan opnå et øget vægttab, hvis man er i gang med en kur og har en høj indtagelse af kalcium. Samtidig ser det ud til, at man får den største effekt, hvis kalcium kommer fra mælk," fortæller hun.

Mange voksne får for lidt

De amerikanske myndigheder, USDA, understreger i deres nye kostanbefalinger, at hverken voksne eller børn skal undgå mælk af frygt for at blive tykke. Samtidig har de netop hævet de officielle anbefalinger til, at man dagligt skal drikke 3/4 liter, fortæller Bodil Damgaard Høegh.

Effekten af at øge sit kalciumindtag er bevist, både når man øger fra et lavt til et højt niveau og fra et moderat til et højt niveau.

"Flertallet af danskerne har allerede en høj kalcium-indtagelse, men en fjerdedel af befolkningen over 40 år får meget lidt. Et glas mælk om dagen eller en portion yoghurt som morgenmad er ikke nok. Der skal eksempelvis to store glas mælk til i løbet af en dag eller en portion yoghurt og tre kopper café latte til for at nå op på den halve liter, som myndighederne anbefaler," forklarer Bodil Damgaard Høegh.

Ukendte årsager

Med det foreliggende videnskabelige materiale kan man med sikkerhed sige, at mælk i sig selv ikke feder. Tværtimod kan mælk fremme et ønsket vægttab. Man kender endnu ikke årsagerne, men flere teorier bliver undersøgt: Nogle mener, at kalcium øger kroppens forbrænding af fedt. Andre teorier går på, at kalcium binder sig til noget af fedtet under fordøjelsen, så det ikke optages.

"Man skal være forsigtig med at gå ud med budskaber om sammenhænge mellem kost og sundhed, inden den biokemiske forklaring foreligger. Men de sammenhænge, der findes i det statistiske materiale, ses også i interventionsstudier, hvor forsøgsgrupper får en kontrolleret kost. Det betyder, at der er en stærk dokumentation for, at mælk kan være en positiv faktor i kampen mod overvægt," pointerer Bodil Damgaard Høegh og tilføjer:

"Overvægt er et meget komplekst problem, og mange faktorer som kostens energitæthed, personens aktivitetsniveau og psykiske påvirkninger spiller ind. Men at holde op med at drikke mælk, fordi man er bange for at blive for tyk, giver i hvert fald ingen mening."

Kilde: MejeriforeningenSe alle artikler