HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Rødkål

Skrevet d. 14 December 2003
Rødkålen er en hovedkål i familie med hvid-, savoy- og spidskål, som er karakteristisk ved sine røde blade, heraf navnet. Kålstok og bladribber er dog hvidlige, og man kan sammenligne rød- og hvidkål med bøg og blodbøg. De gamle grækere har kendt til en kål, der fik røde inderblade, når man bandt de mørke yderblade op om hovedet. I Danmark blev rødkålen kendt senere end hvidkålen, men den er dog blevet dyrket siden 1700-tallet.
Rødkålen er mere hårdfør end andre kål og virker mere aromatisk i smagen. Vi har i Danmark tradition for at koge rødkålen, og servere den som tilbehør til fx flæskesteg, medisterpølse, frikadeller og som pynt på smørrebrød. I dag aftager konservesindustrien store dele af rødkålsproduktionen og fremstiller den kendte rødkål til Mortensaften, jul, nytår og påske. I de senere år ses den mere og mere anvendt rå i salater på linie med hvidkål, hvilket den egner sig fortrinligt til. Man skal dog passe på farven, da kålen smitter afog giver supper og postejer et gråt skær. Den har sæson fra august til hen i april.
Tips og råd
Et gennemsnitsrødkålshoved vejer ca. l kg.
Koges rødkålen med eddike fremhæves den røde farve. Er vandet kalkholdigt bliver farven mere blålig. Tilsættes der natron til kogevandet bliver farven mere grønlig.

Se alle artikler