HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Château Latour

Skrevet d. 26 September 2002

Historie
Château Latour er et 1. Cru slot fra Pauillac i Bordeaux og fremstiller en af Bordeaux’s bedste vine og dermed en af verdens bedste. Det er dog ikke den nemmest tilgængelige af de fem 1. Cru’er – den er som regel hård og stringent.

Navnet Latour stammer fra et tårn, der kan føres tilbage til 1331, hvorfra man regner Château Latour’s historie. Det er dog ikke det tårn, der i dag er Latour’s varetegn. Det nuværende tårn blev bygget mellem 1620 og 1630 og var oprindelig et dueslag. I slutningen af det 17. århundrede kom Latour i ejerskab af Ségur familien og selve vinhistorien starter. Udover Latour ejede Ségur også slottene Lafite, Mouton og Calon (Ségur).

I starten af det 18. århunderede voksede kvaliteten og respekten omkring Château Latour, da den europæiske adel efterspurgte nogle få slottes vine, heriblandt Latour. Og i 1787 opdagede den amerikanske ambassadør (og senere præsident) Thomas Jefferson også de dyrbare dråber.

Det kulminerede i 1855, hvor Chateau Latour blev klassificeret som 1. Cru i den officielle Medoc klassifikation og det sammen med kun 3 andre slotte.

I 1963 solgte arvingerne efter Ségur-familien 75% af slottet til "Harveys of Bristol" og "Hallminster Limited" – begge engelske virksomheder. Og der skulle gå 30 år før slottet igen kom på franske hænder. Det skete i 1993, hvor den franske forretningsmand Francois Pinault overtog slottet.

Vinmarken
Latour har 65 ha. vinmarker, men det er især de 47 ha. omkring selve slottet, der er interessante. Den kaldes l’Enclos og det er fra denne mark at den store vin, Grand Vin de Château Latour, fremstilles. Vinmarken er begunstiget af et unikt terroir, hvor Gironde-floden dæmper kraftige vejrudsving og Atlanterhavet giver optimale betingelser for at druerne kan modne perfekt.

Der er først og fremmest plantet Cabernet Sauvignon på Latour’s marker – hele 75%. Den giver vinen koncentration, dyb farve og tannin. Merlot udgør ca. 20% og er vigtig for at blødgøre Cabernet Sauvignon’en og runde vinen af. På den sidste del af marken er plantet Cabernet Franc og Petit Verdot med henholdsvis 4% og 1%.

Produktion
Høsten sker normalt fra slutningen af september til midten af oktober afhængig af vejr og vind. Når druerne ankommer til vinkælderen bliver stilkene fjernet og druerne bliver forsigtigt pumpet ind i gæringstankene efter 3 kriterier: Parcellens geografiske beliggenhed, vinstokkenes alder og druetypen.

Gæringen tager ca. 1 uge og derefter tager macerationen ca. 3 uger, hvor saften tager kraft og smag fra skallerne. Så fjernes vinen fra skaller og andre rester og kommer på rene tanke, hvor den malolaktiske gæring foregår. Denne gæring omdanner æblesyre til mælkesyre og gør vinen rundere.

Efter begge gæringer smages de enkelte fade grundigt igennem for at afgøre hvilke, der skal indgå i de tre vine, Château Latour fremstiller; Château Latour Grand Vin, Forts de Latour (2. vin) og Pauillac (3. vin). Og efter denne beslutning lægges vinen endeligt på træfade i december. Fadlagringen varer ca. 18 måneder.

Efter fadlagringen blandes vinen til den endelige sammensætning inden den kommer på flaske. Korkpropperne udvælges og kontrolleres manuelt inden de kommer i flasken. Selve flaskningen varer 2 måneder og så skal forbrugeren vente yderligere nogle måneder inden vinen kommer på markedet – næsten 2½ år efter høsten. Og så skal man vente yderligere mange år inden vinen er drikkemoden!

Château Latour Grand Vin
Fremstilles kun af vin fra l’Enclos, hvor nogle af vinstokkene er over hundrede år. Vinen har følgende sammensætning: Cabernet Sauvignon (75%), Merlot (20%), Cabernet Franc (4%) og Petit Verdot (1%). Sammensætningen kan ændres fra år til år. Vinen lagrer 18 måneder på nye fade og der produceres ca. 220.000 flasker pr. år, hvilket svarer til 55% af den samlede produktion.

Les Forts de Latour (2. vin)
2. vinen fremstilles af de unge vinstokke fra l’Enclos, der er under 12 år og fra druer, der er plantet uden for l’Enclos. Desuden kan vin, der oprindelig var tiltænkt Grand Vin indgå, hvis kvaliteten ikke svarer til 1. cru. Vinen består af Cabernet Sauvignon (70%) og Merlot (30%). Vinen lagrer 18 måneder på 50% nye fade og 50%, der er et år gamle. Der produceres ca. 150.000 flasker, som (ligesom Grand Vin) udbydes en primeur.

Pauillac
Siden 1990 er denne generiske "3. vin" blevet fremstillet hvert år typisk fra unge vinstokke uden for l’Enclos.

Priser og forhandlere
Château Latour er en af de "dyre drenge" og man skal regne med ca. 1.000 kr. pr. flaske alt efter årgang. For at være sikker på at få vinen skal man købe en primeur – altså i forsalg. Nogle vine fås hos førende vinhandlere og ellers må man ty til auktionerne, f.eks. VinForums VinAuktion.

www.vinforum.dk



Se alle artikler