HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Den gode arv

Skrevet d. 9 August 2004

af Lisse Trads

En enkelt kage bliver dog altid bagt i juli eller august. Det er en kage med ribs, for der skal nemlig helst ribs i kagen, hvis jeg skal bestemme, og det gør jeg da i hvert fald hjemme i mit eget køkken. Gulerødderne i min have har i år vist sig fra deres absolut bedste side. De er blevet ved med at være små og fine i lang tid, og først nu er der kommet lidt mere huld på deres sideben. Og hvem vil ikke give mig ret i, at de er allerbedst nu. Og de har det som visse mennesker: De er i fuldt flor i ungdommens tid, men fortvivl ikke: Nogen vil have moderen, andre datteren, og således bliver de begge gift! Men tilbage til mine rødder. Der er de almindelige orange, der er nogle lidt lysere, og i år har jeg virkelig haft held med de rigtig gule og de hvide. Mange rynker på deres fintfølende næser, når jeg snakker om de gule og hvide gulerødder, men alle giver mig ret, når de ser resultatet, og det tror jeg også, I vil give mig

 

Og kagen, hvad er der med den kage?. Den blev skabt på følgende måde. Min svigermor, der for længst er død og borte, bagte de mest fortryllende marengs med hakket chokolade og mandler i. Alle elskede dem, og en dag sagde min ældste søn til mig: ”Mor, du må kunne lave noget, en slags dessert, der smager lige så godt som Farmors marengs!” Det lød spændende, og jeg måtte jo i gang. Nu skal det lige tilføjes, at min svigermor ikke var af den slags svigermødre, der på nogen måde blandede sig i min gøren og laden. Nej, tværtimod var hun det mest elskede menneske, med en masse gode egenskaber, der gjorde, at alle kunne lide hende. Og selvfølgelig var jeg med på samme vogn. Men kagen: Ingredienserne var marengsmasse, chokolade og mandler. Da jeg vidste, at Farmor på et tidspunkt skulle præsenteres for resultatet af mine forsøg, tænkte jeg et par af hendes ”livretter” ind, og det måtte blive ribs og flødeskum. De første forsøg var ved at strande, da min ovn ikke ville som hendes. Men det skulle vise sig, at det ikke var ovnens skyld, men det faktum, at jeg havde glemt, at hun altid fik 1 tsk. eddike i marengsdejen, og så var den hjemme.

 

Marengskage med ribsfløde og chokolade

 

4 æggehvider

1 tsk. eddike

250 g sukker

100 g nødder eller mandler

 

½ l piskefløde

300 g ribs

 

100 g chokolade

 

Pisk hvider, sukker og eddike med elpisker, til det er helt stift og tykt. Hak nødder og bland dem i. Bagepapir lægges på bageplade, og der tegnes 2 cirkler herpå (ca. 20 cm i diameter). Drys let med mel. Fordel massen herpå og bag ved 150 grader i en god time. Sluk for varmen og lad bundene stå – med lågen på klem – til de er kolde. Smelt chokoladen ved lav varme (evt. mikroovn) og afkøl den lidt, hvorefter den fordeles over bundene. Det er lettest med en gaffel, så kan der laves mønster. Pisk fløden og vend ribsene heri. Læg bundene sammen med bærrene i midten – til allersidst!

 

Altså en kage, der behager både store og små. Og så en lille tanke til Svigermor!



Se alle artikler