HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

ugens vinnyt

Skrevet d. 10 September 2004
Parker's 12 bud på vinens fremtid

Robert Parker har i en artikel i det amerikanske magasin Food & Wine givet sine bud på, hvordan vinens verdens ser ud om 10 år. Det er spændende læsning og du kan se de 12 bud nedenfor:

1. Ny distribution - direkte fra vingård til kunde/forbruger
2. Internettet bliver "mainstream" og får samme rolle som trykte magasiner har i dag
3. Efterspørgslen efter verdens top/kult vine vil stige med faktor 10 og presse priserne på disse vine op
4. Frankrig vil blive presset
5. Korken ryger ud og skruelåget på
6. Spanien bliver stjernen
7. Malbec bliver et hit
8. Californiens Central Coast bliver dominerende i USA
9. Syditalien vil klatre op ad kvalitetsstigen
10. Vine uden trælagring vil få et bredere publikum
11. Pris/kvalitetsforholdet vil blive yderligere forbedret
12. Mangfoldighed bliver kodeordet

Den new zealandske vineksport stiger voldsomt

Eksporten af vin fra New Zealand er steget med 62% i følge den officielle handelsorganisation. Juli og august  måned har sat nye rekorder med en vækst på henholdsvis 62% (3,7 mill. liter) og 63% (5,1 mill. liter) i forhold til de samme måneder i 2003. I alt forventer New Zealand en vineksport på 45 mill. liter i året juli 2004 - juli 2005.

Vinproduktionen fortsætter med at stige og i dag er der 460 vinproducenter - det dobbelte i forhold til 1996. I følge "New Zealand Winegrowers" åbner der en ny vingård hver 4. dag.

Halvdelen af New Zealands produktion eksporteres. Storbritannien er det største marked, idet det aftager 44%, mens USA aftager 26% og Australien 19%.

Cliff Richard åbner sin nye vingård

Sir Cliff Richard fejrede åbningen af sin nye vingård på Algarvekysten i Portugal med en stor fest for 150 gæster. Den evigtunge popsanger havde inviteret kendte og ukendte fra Portugal og England til grillstegt pattegris og masser af hjemmelavet vin.

Richards vingård kaldes "Adega do Cantor", som betyder Sangerens Kælder og den ligger lige uden for Albufeira på Portugal’s sydkyst. Vingården er et joint venture mellem Cliff Richard og hans naboer i Portugal, der også dyrker vin.

For øjeblikket fremstilles der en rødvin, Vida Nova, på Syrah, Aragonez (Tempranillo) og Alicante Bouschet og en rosé på Aragonez, Trincadeira og Mourvedre. Der kommer også en hvidvin og en reserva til, der p.t. lagrer på fade. Der produceres i alt ca. 50.000 kasser vin.

Ny spændende vin på det danske marked

Cappa Vin har netop introduceret det sicilianske vinhus Benanti på det danske marked. Huset har i dag opnået international anerkendelse for sin kvalitet og store arbejde med at bevare den stolte vintradition på vulkanen Etna. Som ejer af en stor farmaceutisk virksomhed valgte Guiseppe Benanti for ti år siden at investere en del af sin kapital i vinproduktion. I dag har han 90 hektarer på både syd- og nordsiden af Etna, og mange af hektarerne består af gamle stokke, der har været opgivet og overladt til sig selv i årevis, fordi områdets bønder ikke ønskede ar arbejde med det vanskelige terræn.

I dag har Benanti genskabt de eroderede stenterrasser og al dyrkningen på de stejle skråninger foregår med håndkraft. Med en voksehøjde på mellem 500 og 1000 meter over havets overflade giver familiens stokke i dag ekceptionelle vine. Høsttidspunktet ligger to-tre uger senere end på resten af Sicilien, og det øger kompleksiteten i druerne. De vine der dyrkes på nordsiden af vulkanen giver vine med en stor elegance, struktur og vinøsitet. Det er vine med en fransk syrestruktur og meget anderledes end det, man typisk ser fra Sicilien. “Vi er ikke på Sicilien, vi er på Etna,” som Giuseppe Benanti siger. Benanti’s hvidvin Pietramarina – der er blevet tildelt 3 glas i Gambero Rosso’s Vinid’Itali 2004 - er lavet på ren Carricante, og en række af hans 2-glas vine er lavet på de røde druer Nerello Mascalese og Nerello Cappuccio. Huset fremstiller i alt 5 hvidvine, 9 rødvine og en dessertvin - en Passito di Pantelleria.



Se alle artikler