HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Ugens vinnyt

Skrevet d. 24 Juni 2005
Det franske AOC system modent til en revision

En kraftig reform at det franske AOC system bliver præsenteret i næste uge på Vinexpo i Bordeaux. Det forventes at den franske landbrugsminister Dominique Bussereau vil løfte sløret for nogle af tankerne i sin åbningstale på messen.

Reformen indeholder bl.a. en forslag om en ny kategori, der kaldes Indication Géographique Controlée (IGC). Ideen er at have lokale og stadig strenge AOC-regler, men at producenterne også har muligheden for at anvende en mere fleksibel IGC klassifikation. På samme måde som det findes i Italien.

Ideen med den nye IGC klassifikation er at gøre det nemmere for de franske vinproducenter at konkurrere med den nye verdens producenter og f.eks. nævne druetypen på etiketten uden det går ud over den geografiske oprindelse.

Remoissenet i Bourgogne solgt til privat samler

Remoissenet Pere et Fils, en af de mere ærværdige producenter i Bourgogne, er blevet solgt. Firmaet, dets vinmarker og gamle kælder i Beaune er blevet købt af den amerikanske finansmand og vinsamler, Edward Millstein - samt af Maison Louis Jadot. Millstein, som har være Remoissenet-fan i årevis ejer størstedelen mens Jadot har en andel, der er mindre end 20%. Prisen er anslået til 10 mill. €.

Remoissenet producererer ca. 200.000 flasker om året, halvdelen fra egne marker og halvdelen fra købte druer. Planen er at fordoble produktionen på 5 år ved at øge arealet af vinmarker og købe flere druer.

Ved at komme fart i franskmændenes braklægning

Omkring 2.100 ha vinmarker i Frankrig er blev braklagt i løbet af det sidste år i et EU-program. Det meste er foregået i Pyrénées Orientales region (Roussillon), Bordeaux, Charentes og 'Pays Nantais' – alle regioner som har lidt under overproduktion og faldende eksport.

Alene i Bordeaux satser man på at braklægge 10.000 ha over de næste 3 år. For at tilskynde til braklægningen fordobler den franske regering præmien på 6.300 € pr. ha, men det er af mange  anset for at være et for lille beløb.

Der har endnu ikke været ansøgninger fra vinproducenter i Languedoc - det område hvor vinbønderne er mest utilfredse med tingenes tilstand og i øvrigt altid har været de mest oprørte.

 Se alle artikler