HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Jordnød

Skrevet d. 27 September 2004
Jordnødden (Arachis hypogaea) er egentlig en bælgplante, men den regnes for en nød, idet den ofte spises i ristet stand og herved smager som nødder. Planten stammer fra Peru og Brasilien, hvor den har været dyrket af inka- og mayastammerne. De spanske søfarere togjordnødden med til Spanien og Afrika og derfra til java, Kina og Japan. I dag er den en vigtig afgrøde i hele Asien og Afrika. De afrikanske jordnødder blev senere bragt til USA sammen med slavehandlen. I de følgende århundreder dyrkedes jordnødden i Virginia og Carolina, men mest som en blomsterkuriositet. Det er nemlig en smuk plante med gule ærteblomstlignende blomster, der efter bestøvning borer sig ned i jorden, hvor nødderne udvikles - deraf navnet jordnød. Brugen af jordnødder som føde skete tilfældigt i USA under borgerkrigen, da soldaterne opdagede at ristede jordnødder var en fortrinlig spise. Idag er de et almindeligt næringsmiddel i USA i form af jordnøddesmør, saltede peanuts og jordnøddemel og -olier.

Se alle artikler