HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Danske bryggerier - Fuglsang

Skrevet d. 15 November 2004

En forretning med dobbeltgevinst, for jernbaneselskabet skal bruge jorden til opfyldning af baneterrænet og Fuglsang vil gerne af med den.

Historien om Bryggeriet S.C. Fuglsang A/S starter helt tilbage i 1864, hvor bryggeriets grundlægger Søren Christian Fuglsang køber en gammel ejendom i Haderslev. Han er en driftig mand, og da jernbanen til Vojens skal anlægges hen over hans jorde, får han ikke alene penge for jorden - han får også selskabet til at grave ud til det, der senere skulle blive bryggeriets lagerkældre. En forretning med dobbeltgevinst, for jernbaneselskabet skal bruge jorden til opfyldning af baneterrænet og Fuglsang vil gerne af med den.

I sommeren 1865 opføres så den første del af det bryggeri, der i dag ligger på samme sted. En del af det lille bryggeri består af en lang, lav bygning samt nogle jordkældre, der kun stikker 1,5 meter op over jorden. Her holdt man øllet koldt året rundt ved hjælp af den is man hentede i Haderslev Dam om vinteren.

Bryggeriets historie er ved at slutte allerede i 1870, for den brygmester S.C. Fuglsang har ansat, ved ikke hvordan man brygger øl. I jubilæumsskriftet fra 1940, hvor bryggeriet fyldte 75 år beskrives han som "en letsindig og upaalidelig Person, som heller ikke havde ret megen Forstand paa Ølbrygning. Det af ham bryggede Øl blev stadig ringere..." Men med hjælp fra sine sønner Conrad, Sophus og Christian får S.C. bryggeriet på ret køl og i 1879 går produktionen og salget så godt, at man beslutter at bygge sit eget malteri.
Det producerer mere end man selv kan bruge, så restproduktionen sælges til andre bryggerier. Efterspørgslen vokser støt og roligt og allerede i 1881 kommer endnu et malteri til. Bygningen døbes malteri B, og er lige som malteri A stadig i brug.

I dag eksporterer Fuglsang malt til bryggerier over hele verden, da maltfabrikken producerer ca. 100 gange mere end bryggeriet aftager.

Sophus Fuglsang får gradvist mere og mere ansvar og det er også ham, der står for forhandlingerne, da bryggeriet i 1885 tager del i den industrielle revolution ved at købe en dampmaskine på hele 8 HK. Forhandlingerne trækker så meget ud, at Sophus er ved at komme for sent til sit eget bryllup. Gæsterne er faktisk allerede kommet, da han kommer hjem.

Sønnerne Christian og hans ældre bror Sophus bliver enige om at dele ledelsen mellem sig, så Christian overtager bryggeriet og Sophus overtager maltfabrikken. I 1893 bliver de enige om, at opdele virksomheden, men det er først i 1902, at de får selvstændige navne: S.C. Fuglsang Bierbrauerei og Sophus Fuglsang Malzfabrik.

I 1904 dør Søren Christian Fuglsang i den høje alder af 88 år, og efterlader sit livsværk til sine sønner.

2. verdenskrig er en svær periode for mange virksomheder, og både bryggeriet og maltfabrikken har det svært. Maltfabrikken overlever kun fordi man stort set omlægger produktionen til at fremstille malt-kaffe (kaffeerstatning), da rigtig kaffe er stærkt rationeret.

I 1941 sammenlægges bryggeriet og maltfabrikken i et aktieselskab, og virksomheden får navnet Sophus Fuglsang, Export-Maltfabrik og Bryggeri.

I dag er bryggeriet og maltfabrikken igen 2 selvstændige aktieselskaber, og maltfabrikken eksporterer ca. 75% af produktionen, som i dag er på 46.000 tons årligt.

Bryggeriet fremstiller ikke færre end 11 forskellige øl og 10 forskellige sodavand. Den ældste sodavand er Chabeso, som har været fremstillet siden 1929.

Bryggeriet S.C. Fuglsang A/S er i dag et af Danmarks ældste familieejede bryggerier. I dag er det 5. generation, der driver bryggeriet og maltfabrikken. Og det er stadig den lokale forankring og lange tradition, der gør, at vi bliver ved med at brygge det gode sønderjyske øl



Se alle artikler