HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Hjælp til sund mad i børneinstitutioner

Skrevet d. 26 November 2004

Familie- og forbrugerminister Henriette Kjær præsenterede i dag Fødevarestyrelsens nye inspirationsmateriale til dette arbejde.

Fødevarestyrelsen udgav for et år siden et idekatalog til skoler for at sætte fokus på sund mad. I dag fulgte så to nye kataloger til henholdsvis børnehaver og klubber. Præsentationen af det nye materiale foregik i børneinstitutionen Hyldegården i Charlottenlund.

"Børn har brug for noget ordentlig sund kost, så de har energi til at lege og lære. Samtidig skal vi så tidligt som muligt lære børnene om sunde kostvaner, så vi kan forebygge overvægt og fedme. Børnehaverne og klubberne er meget vigtige aktører, fordi børnene  tilbringer en stor del af hverdagen i en institution", udtaler Henriette Kjær.

"Sund mad og måltider skal have en større plads i landets skoler og institutioner. Med de nye kataloger er vi godt rustet til at igangsætte aktiviteter, der støtter op om børnenes mad og måltider, både når de er små og store", opfordrer ministeren.

Kraftig stigning i det usunde
Danmarks Fødevareforsknings nye undersøgelse af danskernes kostvaner viser, at børn oftere dropper frokosten og gennemsnitligt bruger mindre tid på den, jo ældre de bliver. Det gør det endnu mere vigtigt, at skoler og klubber er med til at sætte fokus på sund mad.

Desuden viser undersøgelsen, at de 4-14-åriges kostvaner bevæger sig i en uheldig retning. Der er en kraftig stigning i det usunde i perioden 1995-2002. Generelt spiser børn for meget sukker, for fedt kød, for lidt fisk, groft brød, frugt og grønt:

  • Børn drikker nu mere juice, saft og sodavand end mælk.
  • For hver portion havregryn bliver der spist 2½ portion søde morgenmadsprodukter fx guldkorn, Frosties mm.
  • Børn spiser fire gange så meget kødpålæg og en halv gange så meget chokoladepålæg end fiskepålæg.
  • Børn spiser en halv gange så meget hvedebrød end rugbrød.
  • Børn spiser i gennemsnit mindst 46 gram is og slik om dagen.
  • Børn spiser lige så meget rugbrød som kage hver dag - 31 gram.
  • Børn spiser i gennemsnit 3 kg chokoladepålæg om året.

Om idekatalogerne
De nye idekataloger fra Fødevarestyrelsen er et led i projektet "Alt om kost", der også omfatter en hjemmeside, www.altomkost.dk, et rejsehold og en hotline. Idekatalogerne er rettet mod det pædagogiske personale, forældre, sundhedspersonale og andre interesserede i børnehaver, skoler og klubber.

Katalogerne indeholder råd og vejledning til, hvordan man formulerer en mad- og måltidspolitik og etablerer en madordning, ligesom der er ideer til aktiviteter med mad og opskrifter på sund mad, der kan laves sammen med børnene.

Udover at læse i katalogerne kan landets institutioner få hjælp fra Fødevarestyrelsens Alt om kost-rejsehold, der har medarbejdere over hele landet, som gerne kommer på besøg og hjælper institutionerne i gang med arbejdet. Rejseholdets vejledning er gratis.



Se alle artikler