HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Ugens gode vine - uge 48

Skrevet d. 29 November 2004

Den skal traditionelt leve op til mange krav. Den skal være af en god kvalitet, kunne tiltale mange og så skal den helst ikke være alt for dyr - de fleste skal kunne være med. Endelig skal den harmonere med den traditionelle danske julemad, der bl.a. tæller and, flæskesteg, brunede kartofler, rødkål m.m. Det er især det sidste, der er svært og det er således også tema'et for denne og næste uges test. I dag med julevine under 80 kr. og på fredag den 3/12 med julevine til over 80 kr. pr. flaske.

Vinhandlerne blev bedt om at indsende vine til den typiske danske julemiddag. Alle de deltagende vine er smagt blindt og på den sædvanlige måde med beskrivelse, score og et antal stjerner for forholdet mellem kvalitet og pris. Derefter er vinene testet op imod den traditionelle julemad. Og hvad kræver julemaden egentlig af en vin? Da maden er meget fed med både sødme (brunede kartofler) og surt (rødkål, måske asier) er det meget svært at sætte vin til. Man kan dog passende gå efter to forskellige typer af vin.

1. Den fede vin. Det er vinen, der forsøger at leve op til maden. Den skal være fyldig, opulent, blød og gerne med lidt krydderi. Og så må den endelig ikke have for meget garvesyre (tannin), da den går i klinch med maden. Derfor er der mange af de klassiske vine, der ikke dur, f.eks. vine fra Bordeaux, Barolo, Nordlige Rhône. Med mindre de er topmodne og tanninen derfor er væk. Til gengæld er der mange oversøiske, varme vine på f.eks. Malbec eller Shiraz, der er glimrende, eller vine fra det sydlige Rhône, f.eks. Châteauneuf-du-Pape eller Gigondas. Også en tung Amarone kan gå an.

2. Den syrerige vin. Dette er vinen der forsøger at give maden modspil. Derfor skal den have en del syre (ikke garvesyre) og megen frugt for at kunne modvirke den fede spise. Det kunne f.eks. være vine fremstillet på Barbera, i nogle tilfælde Sangiovese (uden fadlagring) og Gamay fra Beaujolais. Og så kan det bestemt også være hvide vine, helst uden fadlagring, f.eks. en god ung Riesling.

Til ugens test er der kun vine, der forsøger at placere sig i den første kategori.

Ugens felt er kvalitetsmæssigt meget jævnbyrdigt. Der er givet fra 81 til 88 point, så der er tale om gode og meget gode vine. Men som skrevet er det ikke kun pointene og stjernerne, der tæller i denne uge - det er evnen til at supplere julebordet.

Og her er der især tre vine, der harmonerer ekstra godt til julemaden. Og den bedste af dem - i øvrigt også den billigste - må siges at være det oplagte bud til en god dansk julemiddag. Årets Julevin om man vil. Det er Les Terrasses Quarternaires 2001 fra Gerard Bertrand i Languedoc. Den er mellemfyldig til fyldig og har lækker frugt og bløde tanniner. Smagen er stor, rund, varm og utrolig flot med tyk, rå frugt og en del fedme. Og den er perfekt til julemaden. Den scorer 88/100 pts. og til prisen på kr. 59,95 v/12 fl. er den noget af et fund. Den forhandles af Philipson Wine.

De to øvrige vine, som jeg også varmt kan anbefale til julemad, er også franske. Den ene er Borie de Maurel Esprit d'Automne 2002 fra Minervois - altså også Sydfrankrig. Den scorer 87/100 pts. og prisen er kr. 78,00. Du kan finde en forhandler på www.wine.dk.
Og som den sidste - Guigal Côtes du Rhône Cuvée Philipson 2000. Den scorer ligeledes 87/100 pts. og prisen er kr. 69,95 v/12 fl. Den forhandles af Philipson Wine.



Se alle artikler