HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

bLOMKÅL

Skrevet d. 6 December 2004
Kålens danske navn grunder sig på det hollandske ord, Bloemkool, der betyder blomsterkål.
Blomkål tilhører slægten Brassica og er dermed i familie med broccoli. Flere ting tyder dog på, at broccoli er ældre, og at blomkål er udviklet fra broccoli.
Men ellers er oprindelsen lidt uvis, selv om der er formodninger om, at den stammer fra Lilleasien.
Andre antagelser støtter sig på dokumenter, der henregner oprindelsen til Cypern i det 16. årh. Herfra skal den have bredt sig til Italien og videre til det øvrige Europa.
Blomsterstanden, som er den del vi traditionelt spiser, findes i både hvide, gule, røde og violette farver, men mange af os glemmer nok at der er tale om en kål, hvorfor vi kasserer de grønne blade, der omgiver hovedet. Disse kan spises kogte sammen med hovedet, eller snittes rå i salat.Blomkål kan spises rå eller kogt.
Koger man det skal et helt hoved have omkring 15 min, og skær et kryds i stokken, så bliver det hurtigt mørt. Buketter er møre efter 5-7 min. Og gem endelig kogevandet, der giver en kraftig smag i supper og sovse og som gemmer alle de vitaminer man driver ud af hovedet under kogningen.
Blomkål kan fryses, efter en kort blanchering på 2-3 min og skal optøes i kogende vand. Blomkål er også velegnet i syltet stand, feks. som pickles.
Det er muligt at købe blomkål i butikkerne året rundt. Dem, vi støder på om vinteren, er importeret fra middelhavslandene, mens der er to sæsoner for blomkål herhjemme, forår og efterår.
Et mellemstort blomkålshoved uden blade vejer 350 til 500 g.

Blomkål er nok den kålart, der smager mindst af kål, hvad der har fået forfatteren Mark Twain til at sige om den, at »den er en kål, der har fået en ordentlig uddannelse«.
Herhjemme dyrkes både en sommer- og en vinterblomkål, men den blomkål, vi spiser om vinteren, importeres oftest fra Italien.
På grund af blomkålens lave kalorieindhold anbefales den ofte i slankeretter.

Tilberedning:
Blomkålshovedet skal, for at være godt, være hvidt og fast i hovedet. Er der sorte pletter, kan hovedet stadig bruges, efter man har skåret pletterne af, men hovedet kan ikke holde sig længe herefter og skal spises straks. Er man så heldig at få blomkålshoveder med stok på, skal stokken blive på, indtil man skal bruge hovedet, for at bevare friskheden.
Normalt er det nok at skylle sit blomkål grundigt, før man tilbereder det, men specielt ørentviste holder meget af at bo i hovedet, så for at være sikker på at'alle lejere har forladt boet, kan man lægge hovedet i vand tilsat en sjat eddike i et kvarters tid. Herefter skæres stokken af, sammen med de kraftige grønne blade. De inderste fine blade bør man spise med enten kogte eller man kan snitte dem til salat.


Se alle artikler