HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Ugens gode vine - uge 48

Skrevet d. 28 November 2003

Nu er portvin jo ikke bare portvin. Der findes et hav af forskellige typer og mange af dem er med i ugens test. Man kan dele portvin op i to hovedkategorier. Ruby-kategorien er de mere frugtrige typer, der ikke har lagret så længe på fad. Ruby er typer som Vintage, Late Bottled Vintage (LBV), Vintage Character, Crusted Port, Ruby etc.

Den anden kategori er Tawny, som er typer, der har lagret længe på fad. Her finder man Tawny med alder (10, 20, 30, 40 år) og Colheita, der er en "årgangs-tawny".

4 af typerne er der lovgivet om med hensyn til lagring, aftapning og indsendelse af prøver og det er Vintage, Late Bottled Vintage, Tawny med alder og Colheita. Som det fremgår nedenfor er alle typer repræsenteret i ugens test. Af de 11 nedenstående vine er de 8 øverste af Ruby-typen og de 3 sidste er Tawny'er.

Kvaliteten er generelt meget høj i ugens test. Der er givet mellem 86 og 92 point, hvilket betyder, at alle vine er meget gode og enkelte endda enestående. Så afhængig af smag og pengepung går du altså ikke galt i byen med nogen af vinene.

Når det så er skrevet, så er der som altid nogle vine, der er bedre køb end andre. Og blandt Tawny-typerne er der to vine, der simpelthen er formidable til prisen. Den første og bedste er Burmester 10 year Old Tawny. Den er gennemført god og lækker med masser af kraft og sødme og en eftersmag, der er utrolig lang. Jeg gav denne vin 92/100 pts. og til prisen på kr. 79,95 v/12 fl. er det helt utroligt. Den forhandles af Philipson Wine.

Fra samme producent må også nævnes Burmester Colheita 1991. Den er fyldig og intens med flot smag af nødder, rosiner og lidt marcipan. Den er ikke helt på højde med den forrige, men den scorer alligevel 90/100 pts., hvilket også er helt i top til prisen på kr. 79,95 v/12 fl. Også her er det Philipson Wine, der står for forhandlingen.

Så hvis du ønsker god portvin til julen og til resten af vinteren, så er chancen der nu. Grib den og nyd vinen til ost, desserter eller juleknas.  

 

Reserve Port Vintage Character N/A
Churchill's
 Portugal
Portvin
Dato Score Stjerner Pris Modenhed
28-Nov-2003 86 4 stjerner 79,50 2003 - 2004

Mørk, dyb rød farve. Intens let røget duft med rosiner og lidt marcipan. Pæn fyldig med god sødme og kraft. Smagen er harmonisk, vedvarende og en smule røget. Flot, lang eftersmag.
Vinen vil være perfekt til lidt søde sager eller ost.

 Special Reserve N/A
Cockburn's
 Portugal
Portvin
Dato Score Stjerner Pris Modenhed
28-Nov-2003 86 4 stjerner 85,00 2003 - 2005

Mørk rødviolet farve. Intens duft af blommer, røget træ og lidt vanille. Dejlig harmonisk og blød portvin, der måske er lidt "stille" i det. Smagen er dejlig, lidt afdæmpet, blød og balanceret.
Vinen vil være perfekt til lidt søde sager eller ost.

Se alle anmeldelserne på www.vinforum.dk

 

 



Se alle artikler