HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Kirk på gulvet

Skrevet d. 25 August 2002

Knivskarpt at spise på gulvet
Der er noget flabet ved at spise i små skåle, på store fade fyldt med lange fisk eller bare af dybe tallerkener med sprød fedtet mad. At ligge på siden som de græske herskere på et tæppe midt på gulvet, med hvidvin, søde kirsebær og hunden ved siden af.

Rul et tæppe ud og sæt 10-15 små retter ud her og der på tæppet. Om det er sommer, regn eller vinter er komplet ligegyldigt. Kast hæmningerne og forlad spisebordet for at følge nullermændene nede på gulvet, personligt virker denne form for måltid helt vildt flabet, og ligetil, det er livet når først du ligger der.

Denne form for måltider går vel ind under det vi ville kalde for, mezze, tapas, sammenskuds-gilde, picnic med mere, Kirk rykker på gulvet.

Lidt at gå i krig med...

Sommerflæskesteg med gulerødder og løvstikke
Til 4 personer

Kødet
500 g flæskesteg
1 l vand

Sauce
1 løg, hakket
2 fed hvidløg
1 kvist timian
olie til stegning
4 dl rødvin
kraften fra flæskestegen
1/2 liter kalvefond eller vand
2 dl piskefløde
salt og peber

Grønt
250 g gulerødder, skrællede
smør
vand
1/4 kg spinat, plukket og vasket
2 kviste løvstikke, plukket og skåret fint

Kødet
Gnid kødet godt med salt, også godt ned i den skårne svær. Hæld vand i et ildfast fad. Stil stegen i fadet med sværen ned i vandet. Stil fadet i en forvarmet ovn ved 180 grader i godt 20 minutter. Vend den, så sværen kommer opad og bliver stegt sprød. Steg stegen videre i godt 40 minutter. Under stegningen skal man en eller flere gange tage fadet med stegen ud, og hælde lidt af vandet fra fadet over stegen, så sværen bliver sprød. Er vandet ved at blive helt fordampet, så spædet der lidt til. Tag stegen ud og lad den trække 20-30 minutter.

Saucen
Kom løg, hvidløg og timian i en lille gryde og rist det i lidt olie godt 5 minutter. Hæld rød vin på og reducer den næsten helt væk. Hæld kraften fra stegefadet på sammen med kalvefond eller vand og lad det koge ind til det halve. Hæld fløden på, og lad saucen koge videre, til den bliver tyk. Si saucen, og krydr godt med salt og peber.

Grønt
Hak gulerødderne let og put dem i en gryde med lidt smør og vand. Bring det i kog og krydr godt med salt og peber. Når gulerødderne begynder at blive bløde, vendes spinat i sammen med løvstikke.

Servering
Skær stegen i skiver og læg dem på et fad sammen med gulerødder og spinat. Hæld lidt af saucen i fadet, og resten i en skål ved siden af.

Opskriften er fra Nikolaj Kirks nye bog "KYS MADEN"

Bogen udkommer tirsdag d. 27 august. Bogen vil kunne købes signeret på madgal.dk fra tirsdag morgen.



Se alle artikler