HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Julens drikke

Skrevet d. 23 December 2003

Gløgg

Navnet Glögg stammer fra Sverige, hvor den da også har været skik i mange år. Men selve drikken – altså indholdet – har været kendt i Danmark siden Chr. IV’s tid. Der gik den under navnet "Lutendranck" og bestod af de samme ingredienser som i dag; rødvin, sukker og krydderier. Vores opskrift lyder således:

Tilberedningstid
Ca. 20 min.

Stk. / Personer
8-10 personer

Ingredienser

2 l. rødvin (den behøver ikke være rigtig god, men brug alligevel en til 30-40 kr.)
1 dl snaps
5 g hel kanel
10 kryddernelliker
1 tsk kardemomme
2 dl melis
Mandler
Rosiner

Fremgangsmåde:

Bræk kanelen i stykker i en kande eller høj, slank skål. Tilsæt nelliker og kardemomme og hæld snapsen over. Dæk kanden til og lad det trække natten over eller min. 12 timer.

Si snapsen gennem et kaffefilter og ned i en gryde. Skold og smut mandlerne og skær dem evt. i mindre stykker. Hæld rødvin i gryden sammen med snapsen og tilsæt mandler, rosiner og sukker. Varm glöggen langsom op. Den må ikke koge, så ryger al alkoholen! Hæld glöggen på en kande eller bowle, der kan tåle varme og servér. Du kan evt. også servere direkte fra gryden.

Glühwein
Glühwein stammer oprindelig fra alpelandene, hvor den stadig er en fast bestandel i vinterens kulde, bl.a. på alle skisportsteder eller de traditionelle julemarkeder. I det tyske sprogområde (Tyskland, Schweiz og Østrig) hedder den Glühwein, mens den i den fransktalende del (Schweiz og Frankrig) hedder Vin Chaud – altså "varm vin". Vores opskrift lyder:

Tilberedningstid
Ca. 15 min.

Stk. / Personer
8 personer

Ingredienser

2 l rødvin
4 dl sukker
2 stang kanel
6 nelliker
skal af en citron



Se alle artikler