HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Danske bryggerier: Refsvindinge

Skrevet d. 29 December 2004

Bryggeriet Refsvindinge har ligget på landevejen mellem Ørbæk og Hjulby i over hundrede år og gennem flere generationer af ejere.

Herfra har øllet flydt i en lind strøm til tørstige fynboere og andre, der har lagt vejen forbi stalddøren for at købe den liflige øl.

Bryggeriet Refsvindinges historie starter d. 15. april 1885, da Martha og Hans Poul Rasmussen køber et lille husmandssted med 4 tønder land jord lidt uden for Ørbæk på Fyn.

Hans Poul Rasmussen lavede husmandsstedet om til et malteri. Et malteri der forsynede de mange hjemmebryggere på egnen med malt. Der gik dog ikke længe før Hans Poul Rasmussen selv begyndte at brygge.

I 1905 bryggede brygmesteren så bryggeriets første øl, Stakitøllen. En hvidtøl, man kunne købe i tønder på henholdsvis 9, 18, 33 eller 62 liter.

Samtidigt med opstarten af bryggeriet blev Hans Poul Rasmussen depot for Carlsberg.

Først fik han tønder med øl fra Carlsberg, som han selv tappede på 62 centiliters flasker på en to-hanerstappemaskine. Udover at forsyne flaskerne med propper var Hans Poul Rasmussen nødt til at sætte en hætte over propperne. Ellers ville de ryge i luften, når de blev varme. Hætten forhindrede også propperne i at hoppe af under transporten på hestevogn. På de ujævne landeveje kan man forestille sig hvor svært det må have været ikke at ryste øllene. Senere trappede Carlsberg selv øllene.

I 1926 købte Hans Poul Rasmussen sin første bil, og salget kunne nu foregå fra dette moderne transportmiddel. Det lettede arbejdsgangen en del, men det var stadig noget af en rystende omgang. Bilen havde nemlig solide gummihjul, så der var ikke meget affjedring, og de fleste veje var stadig ikke asfalterede.

I 1942 overtog Ingrid og Rasmus Rasmussen, søn af Hans Poul Rasmussen, Bryggeriet.

Sønnen foresatte traditionen med at lave hvidtøl, og bryggeriet forblev at være depot for Carlsberg.

Tidligere solgte man hvidtøllen i tønder, men nu tappede den nye brygmester Rasmus i stedet øllet på 70 cl. flasker.

Under krigen kunne man ikke lave malt på grund af rationeringen. Rasmus Rasmussen fandt i stedet på at bruge de mange mosterier på egnen.

Efter æblerne var blevet presset havde mosterierne masser af restproduktion, som Rasmus købte til at deponere, hvor malten havde været. Livet på bryggeriet gik på den måde videre om sommeren, ved at æbleresten blev slået i stykker og kom på køl. Derefter tørrede de og solgte det til virksomheder. Disse kunne lave en slags regøringsmiddel, kaldet Bobtin, ud af den tørrede masse.

Efter krigen udvidede Rasmus Rasmussen med flere tanke og begyndte at tappe hvidtøl på 33 cl. flasker i stedet for de tidligere 70 cl.flasker.

I 1965 overtog Ingrid og Hans Poul Rasmussen efter sin far, Rasmus Rasmussen, Bryggeriet Refsvindinge.

Fem år efter overtagelsen sagde brygmesteren det snart 90-årige samarbejde med Carlsberg op til fordel for et samarbejde med Harboe Bryggerierne.

1985 fejrede Bryggeriet Refsvindinge 100 års jubilærum. I den anledning foreslog sønnen, John Juul Rasmussen, at de selv skulle lave en øl.

Den første pilsner i Bryggeriets historie kom den 27. april 1986 på Hans Poul Rasmussens datters fødselsdag.

Succesen med pilsneren gjorde, at bryggeriet i de følgende år bryggede flere nye øltyper. Bl.a. Ale nr. 16, som Dansk Ølnyder Selskab kårede til Danmarks bedste øl ved en blindsmagning i 1997 og igen i 2000, hvor den også fik en tredjeplads på verdensplan.

I 2001 overtog Ellen og John Juul Rasmussen søn af, Hans Poul Rasmussen, Bryggeriet.

Han er en energisk brygmester, der fortsætter den 100 år gamle tradition med at brygge hvidtøl. Sortimentet udvider sig stadig. Siden overtagelsen i 2001 har John Juul Rasmussen eksperimenteret sig frem til flere nye øltyper. Heriblandt kan man nævne HP Bock stærk øl, der er opkaldt efter John Juul Rasmussens far, Hans Poul Rasmussen. Den kom på markedet på Hans Poul Rasmussens fødselsdag.

Siden 2001 er det Ellens yngste datter, Anne Skjødt Bang, der har tegnet øletikkerne.



Se alle artikler