HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Brombær

Skrevet d. 28 August 2002
Af Morten Wulff - www.cykelkokken.dk

Vi finder brombær vildtvoksende i skovbryn og ved gærder, og det var der vore forfædre fandt dem og tog dem ind i haven. De kræver varm, muldrig jord og trives såvel i fuld sol som i let halvskygge.

Brombær har det højeste A-vitaminindhold af alle bærfrugt-arter. Frugtsyre og mineralstoffer som jern, kalcium og fosfor er også vigtige at nævne. Det høje indhold af æggehvide, såvel som den lave sukkerandel gør brombær interessante til diætkost. De står derfor i høj kurs i diæter til sukker-, mave-, nyre- og gigtsygdomme.

Høsttiden strækker sig, alt efter sorten, fra august til oktober. Man høster, når de mørke frugter endnu er elastiske og saftspændte og det indre er violet. Jo længere bærrene hænger på busken, jo bedre, sødere og mere aromatiske bliver de.

Selvfølgelig kan man købe sig til friske bær i butikkerne, men de er dyre, fordi de er vanskelige at plukke, transportere og opbevare set med kommercielle øjne. De problemer eksisterer ikke, når transportvejen begrænser sig til afstanden fra busken til køkkenet - og samtidig har man så også fornøjelsen af de friske bær, der er lækre på en desserttallerken eller blot til at nippe af, når man går sig en runde i haven.

Velegnet til
Kold frugtsuppe, syltetøj, flødeis, pureret frugtdrik, frugtgele, tærte, og frugtsalat.


Se alle artikler