HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Ugens Vinnyt - uge 2

Skrevet d. 13 Januar 2005
Château Brown solgt

Château Brown, et af de ældste slotte i Bordeaux, er netop blevet solgt. Køberen af slottet i Pessac Leognan er Yvon Mau familien, der via Yvon Mau Negociants er en del af Freixenet-gruppen. Jean-Christophe Mau slår dog fast at Château Brown skal sælges primeur gennem alle negocianter og ikke kun gennem familens eget foretagende. Endvidere gør Mau opmærksom på at slottet er familiens eje og således ikke en del af Freixenet.

En af de mest kontroversielle ønologer, Stéphane Derenoncourt, skal arbejde med Château Brown på de røde vine. Han bruger bl.a. biodynamiske principper og åbne trækar og arbejder også for Château Canon La Gaffelière, La Mondotte, Prieuré Lichine og Yvon Mau's Château Preuillac.

Château Brown er fra det 12. århundrede og har navn fra den skotske negociant John Lewis Brown. Vinmarkerne blev omplantet i 1970 og det forventes at slottet snart klassificeres i Graves-klassifikationen.

Overflod af australsk rødvin i 2005

Australien får et kæmpeoverskud af australsk vin i 2005, forudser en ny rapport. Rapporten, der er udarbejdet af Citigroup Smith Barney, forudser at der i juni 2005 vil være et overskud på 190 megaliter vin i den australske vinindustri og 80% af det, vil være rødvin.

Årsagen til det store overskud, skyldes to store høstår i 2002 og 2004, høje priser og faldet i eksportstigningen. De skyldig er især South Australian Cabernet Sauvignon fra McLaren Vale, Langhorne Creek, Coonawarra og Barossa. Priserne på Cabernet Sauvignon i South Australia er allerede faldet med 15-30% og mange forudser at faldet fortsætter i 2005. Det kan på sigt også få indflydelse på priserne på de danske supermarkedshylder.

Bordeaux eksport i frit fald

Vineksporten fra Bordeaux faldt med næsten 25% i de første tre kvartaler af 2004. I volumen var faldet 12% og i værdi altså 25% målt op imod den samme periode i 2003. På nær Belgien, hvor eksporten sted med 3%, faldt alle de store markeder, inklusiv Tyskland, Storbritannien, USA og også Danmark. Faldet er størst i USA, hvor eksporten er faldet med 58% i værdi, godt hjulpet på vej af den lave dollarkurs.

Vinorganisationen i Bordeaux, CIVB, ser flere årsager til det store fald. Udover den øget konkurrence fra oversøiske lande er det den svage dollar og det faktum, at eksporten i 2003, var ekstraordinær stor på grund af leveringen af superårgangen 2000 skete i netop 2003.

Vinauktioner runder 100 mill. $ i 2004

For første gang siden 1999 runder salget af vin på auktion 100 mill. $. Det er det amerikanske vinmagasin Wine Spectator, der har opgjort salget på de vigtigste auktioner i USA og England til 109 mill. $ og det er 13% mere end i 2003. Dertil skal lægges Internet auktioner, der bidrager med yderligere 18,5 mill. $ (og her er VinForums salg på 3,7 mill kr. eller 0,67 mill. $ ikke regnet med!).

Det er auktioner i New York og London, der trækker det store læs med salg på henholdsvis 65,2 mill. $ og 24,2 mill. $. Christie's er det største auktionshus på vin med et salg på 36 mill. $ mens det amerikanske vinfirma Zachys er nummer to med 26 mill. $. På nettet er Winebid.com den største med en omsætning på 16 mill. $.

Det fremgår ikke hvor stor en omsætning, der IKKE er med i Wine Spectators opgørelse. Men der findes trods alt også vinauktioner i andre lande end USA og Storbritannien...

 



Se alle artikler