HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Danske Bryggerier: Svaneke Bryghus

Skrevet d. 10 Januar 2005

Den firelængede gård er fra 1750 og ligger direkte ved torvet i Svaneke på Bornholm. Bryggeriet og restauranten er indrettet i længerne og i gården imellem, er der plads til udendørs servering.

I restauranten "Bryghuset" sidder man direkte i bryggeriet hvor der foregår daglige brygninger, her kan man indsnuse duften, mærke varmen, og følge arbejdet i fremstillingen af husets øl.

Svaneke Bryghus er det 4. mini- (restaurant) bryggeri i Danmark og åbnede ved påsken år 2000 under stor bevågenhed.

Bevågenheden skyldes at det er ca. 45 år siden det sidste bryggeri lukkede på Bornholm, og at åbning af nye bryggerier som bekendt ikke sker hver dag.

Svaneke Bryghus' filosofi er at genskabe det håndværksmæssige i fremstillingen af øllet. At den nye tids kunder stiller større og større krav til smag, farve og duft og at publikum kan følge hele brygprocessen, stiller tilsvarende krav til os om at brygge nogle kvalitetsprodukter, som kunden synes er spændende, anderledes og inspirerende.

Allerede ved bygningen af Svaneke Bryghus blev der valgt danske firmaer, der var kendt for deres gode håndværksmæssige kunnen, og husets bryg-proces bærer da også præg af at det gode håndværk stadig lever i dansk ølkultur.

En ølkultur som heldigvis er på stadig fremmarch. Kundens tilfredsstillelse ved at opleve en håndværksmæssig brygning og at kunne glæde sig over de smagsnuancer den, ikke industrialiserede øl kan give, er særdeles vigtig for at opfylde vores krav til proces og produkt.

Øllet fra Svaneke Bryghus er ufiltreret og bliver det serveret i Restaurationen i huset, er det ikke pasteuriseret. Alle smags- og duftstoffer er stadig i øllet, og den lille uklarhed der er i øllet, er kendetegnende for et produkt der ikke er blevet berøvet noget af smagen.


""Øl-sortiment

Alle øltyper fra Svaneke Bryghus er ufiltrerede og serveres de i huset, er de tillige upasteuriserede. Flasker og fustager der sendes til distribuering er, grundet ønsket om øget holdbarhed, blevet pasteuriseret.

"Bornholmer Bryg - Classic" Det er en harmonisk pilsner med en afrundet, lys, gylden farve, smagsindtrykket er en let bitterhed, blød og med en let sødme i smagen.

"Bornholmer Bryg - Mørk guld" er en luksusøl der i smag og kulør minder om den engelske ale-type eller den tyske "Alt biere". Alkohol indhold på ca. 5,8 - 6,2 % vol. - en smuk, dyb, mørk, let rødlig kulør og en smag der er afrundet og harmonisk, let frugtrig uden at være sødlig. Tilsat en anelse øl-kulør der sammen med et tilpas indhold af kulsyre, gør den til mange gæsters favoritøl.

"Bornholmer Bryg - Stout" er en mørk og frisk luksusøl. Den er inspireret af de engelske kraftige stout´s, men har en mere let konsistens. Dette er vores seneste skud på stammen indenfor fast sortiment, men kombinationen af en mørk øl, som er blød og rund uden at være for sød, har gjort den meget populær og skabt en stor efterspørgsel. Dette er en stærkere øl på ca. 5,8 - 6,2 % vol. alkohol, som er dunkel som natten i Svaneke.

"Specialbryg" er en betegnelse, som dækker over øltyper, der er tilpasset årstiden eller specielle begivenheder som jul, påske, pinse og midsommer. Derfor er disse specialbryg ikke tilgængelige hele året, men i afgrænsede perioder såvel i restauranten som på flaske.

Andre typer vil dukke op i løbet af året, - spørg i restauranten, - og smag !!



Se alle artikler