HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Ugens vinnyt - uge 4

Skrevet d. 27 Januar 2005
Den new zealandske vineksport boomer

Den new zealandske vineksport stiger med ekspresfart. Det sidste halve år af 2004 steg eksporten med ikke mindre end 66% målt i volumen i forhold til året før. Det kommer oven på en meget stor høst i 2004, som der på forhånd var lidt nervøsitet omkring, idet ikke alle troede det muligt at eksportere så meget. Flere forventer, at eksporten sågar kan stige yderligere 50% i løbet af 2005.

En ud af 12 flasker ødelagt af kork

Ved en vinmesse i Sydney blev 2.161 flasker vin smagt i en konkurrence. Jury'en opgjorde ved smagningen, hvor mange af vinene, der var inficeret med trichloroanisole, TCA, der giver vinen den uhumske korksmag. I alt 8,45% af alle vine forsynet med kork, var inficeret med TCA. Det svarer til én ud af hver 12. flaske - eller 1 flaske pr. kasse (hvis der er 12 i)! I øvrigt var hvidvinene hårdere ramt end de røde med 9,68% mens de røde havde en ødelæggelsesprocent på 7,86%.

VinForums egen statistik udarbejdet på de flasker, der indleveres til VinTesten, ligger på ca. 7% af alle smagte vine. Men her er ikke fratrukket de vine, der er forsynet med plastikprop eller skruelåg, så procenten er noget højere, hvilket stemmer godt overens med undersøgelsen fra Sydney.

Hvor længe skal vi finde os i det?

Vinhøsten i Sydafrika gået i gang

Den sydafrikanske vinhøst er gået i gang to uger før normalt. Det er den tidligste høst i 10 år og den skyldes den kraftige varme og tørke, der har hersket i Cape-landet igennem et stykke tid. Høsten bliver af samme årsag ca. 5% mindre end gennemsnittet og især Sauvignon Blanc bliver noget mindre end forventet.

Kvaliteten ser dog ud til at blive god, men det kræver sin vinbonde at få det bedste ud af druematerialet. Det bliver året, hvor de dygtigste vinmagere også vil få de bedste vine.

Vinjournalister tester højde's indflydelse på lagring af vin

En gruppe vinjournalister samles i denne weekend i et af de bedste skiområder i Frankrig - selvfølgelig kun af vinmæssige årsager. En af Frankrigs førende vinskribenter, Michel Bettane, har samlet gruppen i Val Thorens for at teste og sammenligne højde's indflydelse på lagring af vin. Vinen kommer bl.a. fra Bordeaux, Bourgogne, Champagne og Rhône. En flaske af hver vin har været lagret i Val Thorens (2.300 m), Saint-Martin de Belleville (1.500 m) og hos vinproducenten.

Alle vine vil blive prøvesmagt i Moûtiers (400 m), så i Saint-Martin de Belleville og endelig i Val Thorens. Ved en tilsvarende lejlighed sidste år fandt deltagerne, at de vine, der havde lagret i højden var finere og mere elegante og havde blødere tanniner.



Se alle artikler