HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Fastelavn

Skrevet d. 24 Januar 2005

af Lisse Trads

Jeg ved, at der er mange i de større byer, der har beboerfester i forbindelse med fastelavn. Børnene er festligt udklædte, der bliver ”slået katten af tønden”, og ud af tønden falder en ussel slatten kat og en masse slik. For et par år siden var vi med til en sådan lørdagsfest på Frederiksberg i Københavns hjerte. Vores svigerdatter havde med stort møje og besvær fået Anna lavet til den hæsligste heks og Anders var ridder. Det var lige i den periode, hvor ridderkostumet var det eneste, der duede. Nej, det begyndte for resten som prinsetøj. Og der er den krølle på den historie, at drengen ikke kunne sige bogstavet r, så det blev til ”pinsetøj”, og dermed forbinder vi nu nok noget andet! Senere blev det så til ”iddertøj”, men hvad gør det, bare barnet morer sig, og ligesådan forældrene. Måske var det de stolte bedsteforældre, der morede sig mest. Men lige da vi skulle til at begynde, opdagede vores søn, at de voksne var særdeles velkomne til at klæde sig ud. Gode råd var dyre, men da han ikke plejer at være hverken rådvild eller langsom, blev enden på det hele, at han greb ansigtsmalingen og malede det smukkeste tigerfjæs på sig selv. Behøver jeg at sige, at vi morede os, men knap så morsomt var det, da vi senere gik en tur. Vi mødte her et par af de unge menneskers bekendte, lidt langt ude ganske vist, men det var svært at koncentrere sig om at snakke med en ”tiger”. Især da børnenes mor var lidt forlegen, og ingen fik grinet færdig. Måske var der fnis og latter, efter at de var gået væk, sådan i passende ”ikkehørlig afstand”. Vi glemmer det i hvert fald ikke lige med det samme.

Men en opskrift skal I få, og det er af den slags, der har en historie. For mange år siden ville jeg fravige reglen om fastelavnsbollebagning, men det var der en, der ikke kunne lide, og da vores søn på det tidspunkt ikke ligefrem protesterede højlydt, men benyttede sig af andre metoder, gik han på besøg hos en kammerats mor. Der var han sikker på at få boller. Men det gik nu sådan, at de selv måtte lave dem. Opskrift havde de ikke, men gåpåmod var de i besiddelse af, og så bagte de walesbakkelser med flødeskum tilsat kakao og lidt sukker. Og det blev en stor succes. Så her er de:

 

Drengefastelavnsboller

 

80 g smør

2 dl vand

100 g mel

2 store æg

 

Fyld:

2 dl piskefløde

lidt kakao

lidt sukker

 

Flormelis

 

Bring vand og smør i kog. Tag gryden væk og rør straks mel i, til dejen er glat og slipper ske og gryde. Køl af. Pisk æggene i, 1 ad gangen. Form med en ske 2 boller (klumper) på plade med bagepapir. Bages ved 200◦ 25 min. Ovnen må IKKE åbnes under bagningen. Tag dem ud og klip dem op i siden, så de dampen kan slippe ud.

Pisk fløde, kakao og sukker sammen og fyld det i.

Pyntes med sigtet flormelis



Se alle artikler