HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Øget fokus på kontrol af kogalskab

Skrevet d. 27 Januar 2005

Fødevarestyrelsens kontrol er gennemført ved at sammenkøre forskellige registre og omfatter foreløbig data om slagtninger i de første otte måneder af 2004. Det har vist sig, at 72 kreaturer ikke er blevet testet. De 16 af disse dyr er kasseret af forskellige grunde, mens 56 er solgt og spist. Der er dog ekstrem lille risiko for, at der har været smitte i noget af kødet, fordi så få dyr har sygdommen, og fordi de dele af koen, hvor smitten kan sidde, er sorteret fra. Forbrugere behøver derfor ikke være nervøse over eventuelt at have spist kødet.

Syv tons kød destrueres
Slagterierne har nu stor fokus på at sikre testningen. Den 22. december 2004 opdagede Danish Crown slagteriet i Holstebro i forbindelse med check af deres elektroniske kontrolsystem, at der var blevet slagtet et kreatur, som ikke var blevet testet. Fødevareregion Herning påbød slagteriet at opspore kødet og kalde det tilbage fra markedet. Det viste sig, at en del af kødet var nået ud til forbrugerne og spist. Noget af kødet er blandet sammen med kød fra andre dyr og ligger fortsat på frostlagre. Det handler om i alt godt 7 tons kød til bl.a. burgere. Det kød vil nu blive destrueret.

Den særlige kontrol fortsætter
Fødevarestyrelsens særlige kontrol fortsætter. Hvis det viser sig, at et kreatur er blevet slagtet uden at være kontrolleret, vil slagteriet blive pålagt at opspore kødet, kalde det tilbage og destruere det. Desuden vil Fødevarestyrelsen fortælle offentligheden om sagerne ved at udsende pressemeddelelse og lægge oplysninger om sagen på styrelsens hjemmeside.

Over 250.000 kreaturer testet i 2004
Der testes over 250.000 slagtekreaturer om året i Danmark. I 2004 blev der ikke påvist BSE i disse dyr. Alle selvdøde kreaturer testes også, og her blev der  kun fundet ét tilfælde af kogalskab.
Målet med de mange tests er primært at overvåge og sikre, at smittespredningen med BSE er ophørt i Danmark.



Se alle artikler