HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Eventyrlig øl

Skrevet d. 14 April 2005

Det odensianske bryggeri Albani lancerer den officielle øl "H.C. Andersen 1805" i anledningen af 200 års fødselsdagen for det kendte bysbarn, H.C. Andersen.

Af Oliver Newton - H.C. Andersen 2005 - 07 Februar 2005


H.C. Andersen satte stor pris på øl, selvom øllet i 1800-tallet var mørkt og overgærdet og havde en røget smag - pilneren var nemlig ikke kommet til Danmark endnu. Først i digterens alderdom fik han mulighed for at smage noget friskere og lettere end den, efter vor dags standard, næsten udrikkelige væske, som øllen var dengang. Denne lidt friskere øl blev brygget på det odensianske bryggeri Albani, og H.C. Andersen roste smagen af denne øl i højstemte vendinger i et brev til sin vendinde, Fru Melchior i 1874
"Vi faar herude paa Bregentved - Albani Øl - Grevinden og jeg drikker det, og jeg kan ikke noksaa rose dette øl, det er ikke saa stærkt som den porter Frøken Anna drikker, har ikke den spiritussmag der er ved bayerske Øl, det er lædskende, velsmagende og kraftigt"

Smagen i nutiden
Det er netop denne smag som Albanis 200-års fødselsdagsøl "H.C. Andersen 1805" har fundet frem af gemmerne.

Øllen er baseret på karamelmalt, Münchnermalt, mørk malt samt den nye pilsnermalt, der senere skulle bliver den foretrukne.

Støtte HCA-abc fonden
Albani støtter HCA-abc Fonden gennem salget og regner med at donere 150.000 kroner til fonden i 2005. Disse penge skal gå til HCA-abc fondens kamp mod analfabetisme blandt verdens fattigste i H.C. Andersens navn



Se alle artikler