HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Sidste nyt om øl og vin

Skrevet d. 29 April 2005
Carlsberg giver kvaje bajer

Man skal træde varsomt, når man piller ved et folkeeje. Det er lærdommen i Carlsberg, som for syv måneder siden kom sin pilsner øl i en ny flaske og en ny kasse.
Salget er gået katastrofalt tilbage. Derfor genindfører Carlsberg nu den gamle flaske og giver kvajebajer over hele Danmark.
Søndag d. 1. maj giver Carlsberg en gratis øl på mange hundrede værtshuse over hele landet.

Molson Coors køber kvalitets mærke

Den nye bryggerigigant Molson Coors har købt det lille canadiske Creemore Springs Brewery for at få et mærke i den høje prisklasse, Creemore Springs Premium Lager.
Creemore, der ligger i Ontario, beskæftiger 50 mennesker og er grundlagt i 1987.
Molson Coors betegnes som verdens femte største bryggeri og står i forvejen for 42 procent af ølsalget i Ontario.

Parker: priserne på Bordeaux 2004 bør holdes nede

Robert Parker har i sit seneste nummer af The Wine Advocate smagt Bordeaux 2004. Og det er en årgang, der har givet vine med finesse, elegance og evnen til at lagre. Men den vil kun sælge, hvis priserne bliver betydeligt lavere end sidste år.

Parker's ratings er nogenlunde som man kunne forvente, men er alligevel lidt højere på de bedste af vinene. Hele 68 slotte får således 90 pts. eller derover. Parker sammenfatter det positive og det negative ved årgangen således:

Positivt:

  1. 2004 er generelt en god årgang for de klassificerede slotte og bedre end 2002 og 2003.
  2. Vinene har super farve og masser af frugt, elegance og finesse.
  3. De bedste vine er rene og meget aromatiske.
  4. Vinene er klassiske med friskhed, god syre men uden den grønne, tanninrige tendens, som tidligere klassiske årgange har haft.
  5. Vinene er meget holdbare og ligner en forbedret udgave af 1999 eller en mere moden 1988.

Negativt:

  1. Det er en vanskelig årgang for de mere almindelige vine, der ikke er klassificeret. Her er kvaliteten kun gennemsnitlig.
  2. Selvom de fleste af vinene har relativ moden og sød tannin, foreligger risikoen, at den kraftige tannin kan give hårde vine med alderen.
  3. En af årgangens negative sider er manglen på intensitet, dybde og fedme. Der er ikke mange fyldige og koncentrerede vine, hvilket er normalt i store og klassiske årgange.
  4. Selvom mange producenter i Médoc mener, at 2004 kan sammenlignes med 1996 og er tæt på 2000, er det ren ønsketænkning.

Appelationer er meningsløse

Det gammeldags appellation-system er blevet meningsløst og bør afskaffes." Sådan udtalte en vin-økonom sig på det første møde i en ny europæisk organisation af uafhængige vinproducenter, European Confederation of Independent Winemakers (CEVI).

Økonomen Patrick Aigrain mener, at appellation-systemet er blevet så omfattende i de fleste europæiske lande, at størstedelen af alle vine har en AOC (geografisk oprindelse) og at systemet derfor devaluerer sig selv. Og hvis systemet ikke er noget værd, vil kunderne heller ikke betale for det.

Aigrain brugte Frankrig som eksempel, hvor der nu er 450 AOC's og 140 Vins de Pays. "Det er ikke mærkeligt at den almindelige forbruger bliver forvirret og fravælger AOC, når man alligevel ikke kan finde ud af det", sagde han.

CEVI er en organisation, hvis formål det er at påvirke EU-politikkerne i Bruxelles inden de går i gang med at revidere vinlovgivningen i 2006.

Også en anden organisation, Syndikatet i Bordeaux og Bordeaux Superieur, er klar med nye revolutionerende forslag. De ønsker, at det skal være tilladt at bruge ege-chips (i stedet for fadlagring), kunstige tilsætningsstoffer og at 85%/15% reglen må anvendes på både årgang og druetyper. 85/15 betyder, at 85% af vinen skal komme fra den AOC og årgang, der nævnes på etiketten, mens de sidste 15% kan udgøres af andre årgange og/eller druer. Et noget vidtrækkende og nytænkende forslag fra Bordeaux, men de ønsker selvfølgelig at konkurrere på lige fod med vinproducenter fra den nye verden.


 



Se alle artikler