HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Børnefødselsdag

Skrevet d. 27 September 2004

af Bente Hoffmann

Min datter, som blev 12 år forleden, har bestemt, at der ikke skal holdes nogen børnefødselsdag i år. Vi skal have det efterhånden traditionsrige eftermiddagsselskab, hvor familie og venner kommer til boller og lagkage, men ikke noget arrangement for klassekammeraterne. På den ene side drog jeg et diskret lettelsens suk, men på den anden side er det også lidt vemodigt. For jeg har godt nok været kvinden bag mangen en hjemmelavet børnefødselsdag. Og selv om jeg ofte har nået at bande det hele langt væk, mens forberedelserne stod på, og har været sikker på, at jeg aldrig nogensinde ville blive færdig i tide, fordi mit ambitionsniveau (skønt jeg helst ikke vil indrømme det) har været i overkanten, så har det også været morsomt at planlægge og føre fødselsdagsfesterne ud i livet. Ikke mindst maden. Især da min datter og hendes gæster var yngre, fik kreativiteten lov at blomstre uhæmmet. Der er skam vandret både bollemænd, flagpizzaer og kagekatte ud fra mit køkken, for ikke at tale om det kagetog, som engang futtede af sted. Men sådan et laver jeg aldrig nogensinde mere! Det tog tiiimer at forvandle en bradepandefuld chokoladekage, lakridskonfekt og -snørebånd til tog og skinner, som så alligevel ikke så helt ud, som det jeg havde drømt om. Men barnet var begejstret – hun blev fire dengang.

Det er skægt at give maden et twist af leg til børnefødselsdage, men den rigtig store udfordring er at gøre den nogenlunde lødig. For nu har børnefødselsdage det jo med at ende som de rene sukkerorgier. Det er, som om vi synes, at det er den bedste og eneste måde at være gode ved de kære unger på – og børnene er da også et langt stykke hen ad vejen vilde med det. Men nogle gange bør man stoppe op og spørge sig selv, om alt dette sukkersnask nu også er nødvendigt. Er det fx et must, at man skal have stukket en slikpose i hånden, når man forlader en børnefødselsdag? En praksis, som har været meget almindelig i min datters klasse, og som jeg da også har bøjet mig for en gang eller to, men som jeg i bund og grund finder tåbelig. En ting er, hvad børnene konsumerer af kager, slik og is til selve fødselsdagsfesten, men skal de også have et ekstra skud sukker at gå hjem på? Svaret er nej, hvis du spørger mig.
      Da den første runde fødselsdag blev fejret her i huset for to år siden med fest for hele klassen, var det rigtigt positivt at se, at der i aftenens løb var mindst lige så meget gang i skålene med gulerødder og agurk i snackstykker som i chipsene. Børnene fik muligheden, og de valgte frivilligt det sunde alternativ (bare rolig, de fik skam også sodavand, lidt slik – og pandekager). Og jeg har hørt, at vi ikke er de eneste, der med succes har skiftet noget af det usunde ud med sundt. Men pointen er, at det er os som forældre, der har ansvaret for, at børnene faktisk har et valg.
      Det kan være svært at finde inspiration til at lave børnefødselsdage med et noget lavere sukkerindhold, men prøv at kigge forbi www.frugtfest.dk, som er et forholdsvis nyt site med masser af idéer, opskrifter og gode råd om fester for de tre til otte årige. 6 om dagen-kampagnen (www.6omdagen.dk), som er et samarbejde mellem Ernæringsrådet, Forbrugernes Hus, Forskningsforeningen frugt, grønt og kartofler, Fødevaredirektoratet, Gartneribrugets Afsætningsudvalg, Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen, står bag det sunde fødselsdagssite, som inviterer til fx både Superstar-party og Fodboldfest.
      Og alt tyder på, at det slet ikke behøver at blive kedeligt, bare fordi der er mindre sukker på bordet. Ærgerligt, at jeg ikke skal stable en fødselsdagsfest på benene, hvor jeg kan bruge nogle af idéerne.



Se alle artikler