HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

50 år der ændrede danskernes kaffevaner

Skrevet d. 30 September 2004

I 1954 fik brugsforeningerne Cirkelkaffe på hylderne for første gang. Men selvom navnet er det samme, har Cirkelkaffen ændret sig i takt med, at danskernes kaffesmag er blevet langt mere forfinet.

Den seneste trend indenfor kaffedrikning går mod luksus. Markedet for specialkaffe er vokset, og siden januar i år er salget af hele kaffebønner steget med 17 procent efter mange års nedtur. I 1974 udgjorde hele bønner 75 procent af salget af kaffe. 30 år senere, i 2004, var det bare tre procent.

Danmark er i øvrigt det tredje mest kaffedrikkende land i verden med Finland på førstepladsen og Norge som nummer to. Ifølge tal fra ACNielsen er mænd og personer, der bor i landdistrikter, de mest kaffetørstige danskere.

For at fejre den runde fødselsdag har Dansk Kaffekompagni lavet en særlig jubilæumskaffe med en ristning og sammensætning af kaffesorter meget nær den oprindelige. Brygger man den i kaffemaskinen, vil smagen bliver mild og blød. Vil man derimod smage den, som den blev drukket i 1954, skal man bruge de mere hårdhændede metoder fra dengang.

- De fleste steder kogte man kaffen i en gryde sammen med vandet. Man smed heller ikke kaffe ud, men kogte det simpelthen op igen eller brugte det samme filter to gange for at spare. Det gav kaffen en meget hårdere smag, end vi kender i dag. Dengang var der ofte virkelig tale om kaffe så sort som tjære, siger Peter Skafte, adm. direktør for Dansk Kaffekompagni A/S.

Mens kaffesmagen har ændret sig, er Cirkelpigen stadig lige moderne. Den nuværende cirkelpige kom først til i 1955, hvor FDB fik fremstillet en ny emballage. Emballagen var en del af FDBs stort anlagte projekt, der blev lanceret i begyndelsen 1930’erne under sloganet: "En bedre smag i de daglige ting".

Resultatet blev Cirkelpigen, Davrepigerne og en række andre motiver skabt i et samarbejde med tidens mest progressive kunstnere.

I dag er Cirkelpigen et af Danmarks bedst kendte varemærker, og derfor bliver jubilæet også fejret med en designserie med Cirkelpigen.



Se alle artikler