HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

ugens gode vine - uge 40

Skrevet d. 2 Oktober 2004

 I Danmark er Ribera del Duero også kendt for at være distriktet, hvor danskeren Peter Sisseck laver sin kultvin Pingus og i øvrigt er vinmager på yderligere en vingård. Og så er det også Ribera del Duero, der er hjemstavn for Spaniens kongevin, Vega Sicilia - stadig en af de dyreste vine på den iberiske halvø.

Vinene i Ribera del Duero baseres først og fremmest på Tempranillo, der lokalt også kaldes Tinta del Pais eller Tinto Fino. Men ofte blandes også Cabernet Sauvignon i vinene. Det er traditionelt meget holdbare vine og en vin som Vega Sicilia kommer først på markedet efter mange års lagring på vingården. Den sidst ankomne årgang er således 1991! Mange af Spaniens bedste vine kommer i dag fra Ribera del Duero. Og sammmen med kvalitetsfremgangen er priserne også steget, så det i dag ofte er svært at få en vin til under 100 kr. Det er som regel kun de meget unge vine (Joven), der kan fås i dette prisleje mens Crianza (min. 2 års lagring), Reserva (min. 3 års lagring) og Gran Reserva (min. 5 års lagring) er noget dyrere. I ugens test svinger priserne fra 80 til 800 kr.(!), så vi er i den dyre ende.

Ribera del Duero har i mange år været domineret af én mand, Alejandro Fernandez. Hvor Robert Mondavi har været drivkraften i Napa, Gaja i Piemonte og Guigal i Rhône, ja så har Alejandro Fernandez været primus motor bag kvalitetsfremgangen i Ribera del Duero. Og det giver sig også udslag i ugens test, hvor han har 5 vine med.

Den bedste vin er uden tvivl Fernandez' Pesquera Janus Gran Reserva 1995. Denne næsten 10 år gamle vin er lavet af det bedste fra Fernandez' marker og Janus fremstilles kun i de bedste årgange. Den har en intens duft af blomme, mokka, ristet træ, tobak, vanille. Den er fyldig med lækker moden frugt og bløde tanniner pakket ind i en meget harmonisk struktur. Den scorer 95/100 pts. og prisen på sådan et mesterværk er da også 795,-.

Den næstbedste vin kommer fra en anden af Fernandez' vingårde Condado de Haza. Her er det Reserva-udgaven fra 1999. Det er en fyldig vin med lækker moden frugt, flotte bløde tanniner og en tyk og koncentreret smag. Vinens intensitet fylder godt og den bliver lang tid i munden. På en gang intens men også med stor nuancerigdom. Den scorer 93/100 og til en mere human pris på kr. 159,95 v/12 er det absolut et godt køb.Begge vine fås hos Philipson Wine.

Som det fremgår af vinene nedenfor er der faktisk flere rigtigt gode køb i denne uge; fire vine får 5 stjerner. Og to af dem koster under 100 kr. Måske du skulle starte med at prøve dem for at se om Ribera del Duero er noget for dig:

Pingon Carramimbre Roble 2002, 87/100 til kr. 79,75 hos H.J. Hansen Vin
Condado de Haza Crianza 2000, 89/100 til kr. 99,95 v/12 hos Philipson Wine



Se alle artikler