HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Portræt: Claus Meyer

Skrevet d. 12 Marts 2004

Claus Meyer blev matematisk-fysisk student i 1983 fra Nykøbing Falster Katedralskole og tog herefter til Frankrig for at være "ung mand i huset".
Opholdet blev delt imellem en excentrisk tandlæge i Paris og mesterkokken
Guy Sverzut i Gascogne. I fritiden
trænede han tennisbørn og han fungerede endvidere som træner for det franske mesterhold i badminton, Racing Club de France. Især opholdet hos Sverzut kom til at forme hans liv.

Tilbage i Danmark påbegyndte Claus Meyer i 1983 studier i sprog, kultur og økonomi (cand.merc.int) på Handelshøjskolen. Han supplerede SU en med jobs som badmintontræner og en tjans som bagerassistent hos Boulevardens Bager på Amager (herfra blev han dog senere fyret på grund af langsomhed).

Allerede som 21-årig leverede han sit første måltid ud-af-huset. Han afsluttede sine studier i 1991 med speciale i opstart og udvikling af nye virksomheder og et forsvar af speciale-afhandlingen "Kan man afklæde kulturen dens forandringslogik?". I mellemtiden overtog han forpagtningen af Handelshøjskolens kantiner i Dalgas Have.

Aktiviteter

Claus Meyer har i snart 15 år peget på mangler og muligheder i den danske madkultur. Han har gennem madpolitisk virksomhed, foredrag, deltagelse i den offentlige maddebat samt gennem sine kogebøger og madprogrammer forsøgt at anvise veje til større kvalitet i maden og i måltidet. Han har desuden i samme periode udvist en ualmindelig gastronomisk foretagsomhed.

Mad - og kogebogs produktionen

Claus Meyer har bidraget til flere antologier, og han har udgivet 11 bøger: Året rundt i Meyers Køkken 1992, Stadig en rejse værd i 1994, Mad med Meyer 1995, Chokolade i 1995, En gastronom i Spanien i 1997, og Cd-rommen Meyers Mad - en kogeplade i 1998. Han var huskok på DR 1 i perioden 1991-1999 med programmet Meyers Køkken. I december 2000 udkom bogen Meyers Køkkenbørn I, lavet i samarbejde med Ole Poulsen, som er undervisningsleder i Kulinarisk Fritidsordning under Meyers Madhus. Nummer to i rækken af børnekogebøger; Meyers Køkkenbørn II - Søde sager blev udgivet i oktober 2001. Meyers Køkkenbørn III - Yndlingsmadpakker udkom i november 2002. Samme måned udgav Claus Meyer og Arne Astrup debat- og kogebogen Spis Igennem. I oktober 2003 udkom kogebogen Lyst, som hans seneste skud på stammen.

Claus Meyer erhvervede i marts 2003 Vigmosegaard på Lilleø, en frugtplantage på 4 hektar fyldt med gamle æble-, pære- og blommetræer. Læs mere om frugtplantagen

September 2003 åbnede Nørrebro Bryghus. Claus Meyer har gennem hele etableringsfasen været rådgiver for brygmester Anders Kissmeyer og den øvrige investorgruppe. Specifikt har han udviklet køkkenkonceptet og Meyers Mad ud af Huse4t er ansvarlig for driften af køkkenet. Se www.noerrebrobryghus.dk

Claus Meyer åbnede i november 2003 nordisk gourmetrestaurant, noma med en af landets skarpeste kokke, René Redzepi. Læs mere om nomawww.noma.dk


Familien og private interesser

Claus Meyer lever sammen med hustruen Christina Bengtsson, grafisk designer, og er far til Elvira (f.1996) og Viola Filippa (f.2002). Han dyrker med stor entusiasme badminton (ABC) og tennis (KTK) på konkurrenceplan, men har for længst lagt trænergerningen på hylden. De ovennævnte virksomheder beskæftiger i alt mere end 100 medarbejdere og tilbyder - ifølge hans eget udsagn - rige muligheder for at "udvikle sine kvaliteter som coach".



Se alle artikler