HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Amerikanske tilstande

Skrevet d. 8 Marts 2004

Af Lizzie Bach, Meals

For det er faktisk lige akkurat, det vi skal have. Men afstanden til det fjerntliggende USA gør måske, at vi herhjemme ikke har formået at følge med i, hvad der sker, og hvad der er sket ude i den store verden.

Sagen er, at amerikanerne for 20 år siden så småt startede på den sunde bølge, og det tog rigtig fart, da madproducenterne for cirka 10 år siden fulgte virkelig godt op på dette tema.

Og ligeledes inden for de seneste ti år har over 70% af amerikanerne - mod danskernes sølle 32,4% - ændret deres spisevaner radikalt. Fx er de mange salatbarer et godt bevis herpå. I dag spiser amerikanerne mere fjerkræ end rødt kød. Fjerkræ udgør en tredjedel af kødforbruget. Det årlige sukkerforbrug er desuden faldet fra 100 pund i 1941 til 56 pund i dag.

Med hensyn til drikkevarer skal man være opmærksom på, at selv om drinks indeholder flere genstande i USA end i Danmark og dermed kan være stærkere, så drikker amerikanerne generelt mindre end danskerne. Endvidere drikkes alkohol sjældent rent. Med undtagelse af rødvin og kaffe foretrækker amerikanerne drikkevarer iskolde med streg under is.

For snart 10 år siden var der rygeforbud på mange restauranter og endnu flere steder lokaleopdeling. Også på dette område kommer danskerne sjoskende.

Ikke noget land i verden er på kraftigere skrump end USA, så når danske eksperter siger, at vi nødig skal have amerikanske tilstande med hensyn til mad og drikke, så er det næsten så forkert som overhovedet muligt, for er der nogen, der har kunnet tage sig selv i nakken vedrørende sunde kostvaner, så er det netop amerikanerne.

Den megen kritik herhjemme af amerikanernes levevis fremsættes nok mest, fordi vi er og har al mulig grund til at være grønne af misundelse over deres gode resultater.

Janteloven lever og regerer.



Se alle artikler