HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Danbo

Skrevet d. 12 Marts 2004
Oprindelsesland: Danmark
Type: Fast
Kommentar: Fast-halvfast løbeost med regelmæssig hulsætning
Skorpe: Tør skorpe
Form og vægt: Kvadratisk, typisk 6-12 kg, FIT 10-45+
Fremstilling: Opstukken ost af komælk
Historie: Danboen blev produceret første gang i 1897 af Rasmus Nielsen på Kirkeby Mejeri. Rasmus Nielsen kunne imidlertid ikke overbevise andelshaverne om fornuften i at producere en sådan “fed, russisk steppeost”. Han overtog derfor mejeriet i forpagtning og satte nu for alvor gang i produktionen af steppeost. Osten blev solgt under navnet “Solmærket”. Rasmus Nielsen havde fået inspiration til osten på en legatrejse i 1896 til Tysklands daværende steppeområder på grænsen til Rusland og Polen. Rasmus Nielsen havde også været i Holland, hvor han havde lært at producere Gouda og Edammer. Disse oste prøvede han ligeledes at producere efter sin hjemkomst, men det var steppeosten, der slog an, og snart begyndte flere andre mejerier at producere den preussiske steppeost. Steppeostens sejrsgang fortsatte op gennem årene, og efter Stresa Konventionen fik steppeosten, der nu var blevet en meget karakteristisk dansk ost og en god eksportvare, det flotte og prestigefulde navn Danbo.
Interessante vinkler: I dag er Danbo Danmarks mest producerede ost, og den findes i et hav af forskellige mærker samt i en lang række lagringsgrader.
Varianter: Danbo fås også med kommen, og i de kommende år vil man måske se flere varianter med krydderurter eller lignende.
Forbrugertips: Danbo er en god, alsidig familieost. Den har en praktisk firkantet form, en blød smag og er god på smørrebrød. Danboen kan spises mild, både af voksne og børn, men kan også lagres til en meget velsmagende ost. Ved lang lagring kan Danboen få en meget kraftig smag.


Se alle artikler