HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Litteratur om ost

Skrevet d. 19 Marts 2004
Alverdens oste af Juliet Harbutt
Forlaget Atelier
Beskrivelse af type, smag og anvendelse af oste fra 25 lande (også Danmark). Tyngden ligger på franske, italienske og engelske oste typer som i mere eller mindre grad er tilgængelige hos de danske ostehandlere.
I sidste del af bogen findes 100 opskrifter på retter tilberedt med ost; her er vægten lagt på klassiske oste "retter" så som omelet, soufflé, fondue, pizza, tærte og lasagne.

Franske oste af Kazuko Masui og Tomoko Yamada
Oversat til dansk af Hanne Wendelboe. Bearbejdet af Bent Eriksen.
Gads Forlag, København 2000
Den ultimative guide til flere end 350 franske oste.
Gennemgår klart og koncist hver ost: dens oprindelse, fremstillingsmåde, udseende og smag.
Farvefotos fremhæver ostens karakteristiske form, farve og struktur
Gode råd om hvilke vine der passer til ostene
Specialtemaer om ostetyper, fremstillingsteknik, smagning, opbevaring mv. Brugervenlig opbygning.

Ostebogen af Grete Grumme
Nyt nordisk forlag Arnold Busck 1991
Ostebogen indeholder nemme og nye måder at tilberede og benytte ost på, men glemmer heller ikke nogle af de gode klassikere.
Ni af landets dygtigste kokke har krydret bogen med nogel af deres specielle osteopskrifter.
Hvor stammer de mange ostetyper fra? Hvilke oste er de oprindelige, og hvilke er eferligninger? Disse og mange flere spørgsmål om sot fra hele verden svarer osteeksperten, fagmanden Olaf Sørensen, på I et indledende afsnit I Ostebogen.
Ostebogen kombinerer således viden om ost med praktiske anvisninger om ostens mange muligheder I hverdagen, og bogen er en ny, anderledes og meget appetitvækkende kogebog.

Ost - Opslagsbog over Oste i vest- og mellemeruropa.
Redaktion Inge F. Deleuran. Skib Forlag 1999
"….tilfældigt så jeg en lille notits I avisen, at "verdens ældste ost" skulle sælges på Sotheby's I London, og det kunne da være morsomt at udstille den I min forretning. Derfor fik jeg en bekendt til at byde. Vi havde aftalt et højeste bud, men auktionsfeberen greb ham, da han hele tiden blev budt over, og først da budet lød på 1000 pund fra en skotte besindede han sig. Osten var allerede I 1888 stemplet som 100 år gammel, da en missionær I Tibet fik den. I 1897 rejste han hjem til England med klenodiet, og nu andre 100 år efter kom osten på auktion.
Det hele drejede sig om en stenhård klump på størrelse med to stykker sukker."

Bøger på engelsk:

The World Atlas of Cheese af Nancy Eekhof-Stork.
Paddington Press Ltd.
The World Atlas of Cheese er det første og mest omfattende illustrede opslagsværk af sin slags; en guidet tur rundt til alle verdens oste-producerende områder. Så godt som alle oste - kendte og ukendte - bliver sat ind I deres nationale kontekst: oprindelse, fremstilling, hvordan de udmærker sig og hvordan de bør nydes. Der suppleres med opskrifter, anekdoter og "undervisning" udi osteproduktionens ædle kunst.


Se alle artikler