HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Økologisk osteproduktion

Skrevet d. 26 Marts 2004
Der anvendes ikke nitrat i den økologiske osteproduktion
Økologisk ost tilsættes ikke nitrat, som i den traditionelle osteproduktion anvendes til at hæmme udviklingen af luftdannende bakterier.

Økologisk ost produceres af uhomogeniseret mælk
Til produktionen af økologisk ost anvendes udelukkende uhomogeniseret mælk. Derved sikrer man, at osten er et produkt med naturens originale struktur. I traditionel produktion anvendes af og til (men langtfra altid) homogeniseret mælk. Det skal imidlertid bemærkes, at når mælken ikke homogeniseres, er det baseret på en frivillig aftale.

Inden mælken kommer til mejeriet, er forskellen mellem den almindelige mælk og den økologiske mælkeproduktion kendetegnet ved,

– at dyrene ikke har fået forebyggende medicin, vækstfremmere m.v. Dyrenes foder må ikke tilsættes forebyggende medicin. Hvis dyrene bliver syge, medfører medicinbehandling en tilbageholdelsesfrist for mælken på 3 gange den normale frist.

– at dyrene er blevet fodret med økologisk foder. Fra sommeren 2000 skal mindst 90% af dyrenes foder stamme fra økologisk produktion, dvs. dyrket uden kunstgødning og uden anvendelse af traditionelle, kemiske sprøjtemidler. Der må hverken direkte eller indirekte være gensplejsede organismer i foderet, og det gælder både den økologiske og den konventionelle del af foderet. Dyrene sikres endvidere en høj andel af grovfoder.

– at dyrene har haft bedre levevilkår. Dyrene får frisk luft, dagslys og daglig motion. Dyrene stresses ikke og har mulighed for at lægge sig ned på rene og bløde liggepladser. Endvidere er dyrene sikret “plads til udfoldelse”, og i sommerhalvåret skal dyrene kunne græsse ude.

Mejerister, der arbejder med økologisk mælk i forbindelse med osteproduktion, siger, at den økologiske mælk adskiller sig markant fra den almindelige mælk. Palle Selch, mejerist på Grindsted Mejeri ApS begyndte i 1998 at producere oste af økologisk mælk efter i mange år at have lavet oste af almindelig mælk. Nedenfor giver Palle Selch sit bud på, hvordan økologisk mælk adskiller sig fra den almindelige i osteproduktionen:

“Det er en fornøjelse at arbejde med den økologiske mælk, der er mere levende i produktionen og viser en mere stabil syringsevne. Endvidere har den økologiske mælk en flot gul farve, som går igen i den færdige ost”.

5%’s reglen: Økologiske produkter må indeholde op til 5% ikke-økologiske ingredienser (af landbrugsoprindelse) fra en kort positivliste. Anvendelsen af ikke-økologiske tilsætningsstoffer (og af hjælpestoffer under tilberedningen) er ligeledes begrænset i positivlister. I osteproduktionen har reglerne relevans, idet osteløben, der anvendes i den økologiske osteproduktion, sjældent er økologisk. Osteløben er endvidere tilsat konserveringsmidlet: Natriumbenzoat (E211).


Se alle artikler