HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Maribo

Skrevet d. 19 April 2004
Oprindelsesland: Danmark
Type: Halvfast
Kommentar: Halvfast løbeost
Skorpe: Tør skorpe med gullig farve
Form og vægt: Rund, firkantet eller rektangulær, 8-15 kg, FIT 30-45+.
Fremstilling: Æltet ost af komælk
Historie: Maribo er opkaldt efter byen af samme navn beliggende på Lolland. Den fik som mange af de øvrige danske oste sit navn officielt anerkendt på Stresa Konventionen.
Interessante vinkler: Maribo er den eneste æltede ost, der produceres i Danmark. Æltningen giver osten en struktur med mange små, tætsiddende og ensartet fordelte huller af uregelmæssig form. I dag produceres der kun få Maribo i Danmark og oftest i rektangulær form. Æltningen er sjældent grundig, og mange “kendere” savner i dag den Maribo-ost, som for ikke ret mange år siden var en populær dansk ost.
Varianter: Maribo ligner Goudaosten, og før 1952 solgtes osten under navnet “Dansk æltet Gouda”. Tidligere var en Christian IX en udbredt værtshusost. Navnet dækkede over en fast 30+ Maribo med kommen, men desværre er både osten og værtshustraditionen nu forsvundet.
Forbrugertips: Maribo har en meget karakteristisk smag med en udtalt eftersmag og er et fint alternativ til såvel Danbo som Havarti. Den gør sig glimrende ved osteanretninger og til et stykke smørrebrød.


Se alle artikler