HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Rygeost

Skrevet d. 26 April 2004
Oprindelsesland: Danmark
Type: Blød
Kommentar: Blød, frisk surmælksost
Skorpe: Ingen skorpe
Form og vægt: Små, flade oste i beholder, typisk ca. 0,5 kg, FIT 5-45+.
Fremstilling: Surmælksost der ryges
Historie: Rygeosten er den eneste helt originale ostetype af dansk oprindelse, dvs. den eneste ost, som er opfundet i Danmark uden inspiration fra udenlandske oste. Surmælksost er så vidt vides den oprindelige form for ost, og den er desuden meget let at fremstille. Rygeost er en gammel dansk specialitet, der fra begyndelsen af 1800-tallet blev fremstillet rundt om på de fynske gårde. Rygeostens egentlige oprindelse ligger dog formodentlig langt tilbage, måske helt tilbage i vikingetiden, hvor surmælksosten har sin oprindelse. Det var imidlertid fynboerne, der tog osten til sig og gjorde den kendt i hele landet. Derfor kaldes Rygeost da også typisk Fynsk Rygeost, ikke mindst af fynboerne. I dag foregår hovedparten af produktionen af Rygeost stadig på små mejerier på Fyn.
Interessante vinkler: Rygeostemassen formes til små flade oste, der lægges på en rist og ryges, typisk over halm og tørrede brændenælder. Ostene ryges et par minutter på hver side, til de bliver svagt brune med striber efter risten. I nogle tilfælde drysses der kommen over Rygeosten.
Varianter: Rygeost kaldes også røgeost. Knapost er i princippet en Rygeost, der ikke er røget, men i stedet tilsat kommen. En klosterost er en gammel dansk ostespecialitet, der også er baseret på surmælksost. Konsistensen er hård, smagen mere kraftig, men osten er hverken røget eller tilsat kommen.
Forbrugertips: Rygeost er god til forskellige former for salat. Specielt er den dejlig til en frisk sommersalat. Rygeost er imidlertid også ideel på brød med purløg og radiser.


Se alle artikler