HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Samsø

Skrevet d. 30 April 2004
Oprindelsesland: Danmark
Type: Fast
Kommentar: Fast løbeost med begrænset hulsætning
Skorpe: Tør og gullig skorpe
Form og vægt: Rund, typisk ca. 14 kg, FIT 30-45+.
Fremstilling: Opstukken ost af komælk
Historie: Samsøosten er blevet produceret i mange generationer på øen Samsø. Produktionen startede omkring år 1800, hvor danske osteproducenter blev interesserede i at fremstille udenlandske ostetyper til hjemmemarkedet. Det var mejeristen Constantin Bruun, der inviterede schweiziske osteproducenter til Danmark for at lave en produktion af dansk Emmentaler. Selv om den første produktion var en succes, videreudvikledes osten til den vi i dag kender som Samsø. I 1952 blev navnet Samsø det officielle navn for den “Danske Schweizer”.
Interessante vinkler: Samsø er en typisk skandinavisk ost trods dens schweiziske afstamning
Varianter: Man kan ikke tale om varianter af Samsø, da Samsø selv er udviklet med inspiration fra Emmentaler, men alle oste af Emmentaler-typen minder i princippet om Samsø, der imidlertid er helt sig egen.
Forbrugertips: Samsø har en let nøddeagtig smag, og den er fremragende i næsten alle former for madlavning. Samsø kan imidlertid også bruges som pålægsost, hvor den giver en dejlig og karakterfuld smag. En fast Samsø egner sig desuden godt til at spises naturel med brød og vin. Samsø er i det hele taget en ost med mange anvendelsesmuligheder, og en mild Samsø kan næsten alle ostespisere sætte pris på.


Se alle artikler