HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Cheddar

Skrevet d. 10 Maj 2004
Oprindelsesland: England
Type: Fast
Kommentar: Fast, elastisk ost
Skorpe: Lysebrun, tør skorpe.
Form og vægt: Varierende forme, typisk 27-30 kg, FIT typisk 48+.
Fremstilling: Komælk
Historie: Ost har været et vigtigt element i englændernes kost i mere end tusind år, og for englændere (og store dele af den engelsktalende verden) er ost for det meste ensbetydende med Cheddar. Den hårde, faste Cheddar har været kendt siden det 16. århundrede, hvor den blev produceret i Mendip Hills nær den lille by Cheddar. Ostens historie går uden tvivl flere århundreder længere tilbage, måske helt tilbage til romerne, der bragte de hårde oste til England. Form, mål og vægt på Cheddar afhænger af, hvor den produceres.
Interessante vinkler: Modsat andre store europæiske oste er Cheddarnavnet ikke beskyttet og er derfor både blevet brugt og misbrugt. Den traditionelle, klædebundne Cheddar fremstilles kun få steder i dag. Cheddar er den ost, der produceres mest af verden over. At den har opnået så gode salgstal skyldes, at Cheddar er meget populær i såvel England som i de fleste engelsksprogede lande, hvor emigranter gennem historien har medbragt opskriften på den fortræffelige ost. Cheddar anvendes desuden i mange burgere og sandwich verden over, hvilket også har medvirket til at gøre osten til verdens mest spiste ost.
Varianter: Dansk Cheddar (typisk 50+, 18 kg) er en variant af den kendte ost. Produktion af denne til hjemmemarked er dog pt. blevet indstillet. Dansk Cheddar findes imidlertid stadig, men fremstilles nu i Belgien.
Forbrugertips: Cheddarost har en cremet og nøddeagtig smag, hvilket mange børn holder af. Cheddar passer fint sammen med rødvin og egner sig ligeledes fortrinligt til madlavning eller som afslutning på et måltid.


Se alle artikler