HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Er der noget som nye gulerødder, asparges og kartofler?

Skrevet d. 10 Maj 2004

Af  Lisse Trads

 

De købte kan gå an, hvis de er købt et sted, der er til at stole på. Og dem er der da heldigvis nogle af! Men hvad er der så at gøre ved dem, der lige knækkes af ude i haven. Spis dem, som de er, brug dem i salaten eller læg dem i koldt vand, kog op og fjern så for himlens skyld dem fra dette varme bad. Går der for lang tid, går det som med os andre, når vi sidder for længe i vandet: Vi bliver slappe og runkne i huden. Men spis dem nu. Det er svært at blive træt af dem. Og de kan tages fra nu af og lang tid fremover. Og så skal de have ferie. De er ferieberettede fra sidst i juni, faktisk på min fødselsdag, St. Hansaften. En uges tid senere end skolebørnene. Men det regner de ikke for et problem, for de holder ferie helt til foråret igen. Tænk om man var født som asparges. Ferie lang tid, efter at være blevet feteret i højsæsonen, hvile sig godt og længe – for så at vågne op til en ny sæson – lige så ung og frisk og lydefri som året før og året før. Se det er da en god facon at leve på, ikke?

Kartoflerne vil jeg nævne, selv om det er de danske, der skal være i højsædet. Jeg har fået udenlandske, der er rimeligt gode. Kog dem og nyd dem, som de er eller lad dem slå følge med en klat flødeost light. Det er ikke så galt endda. Skal det gå vildt til, så lad dem blive grønne af en god portion finthakkede krydderurter af en slags. Og glem ikke kartofler i pesto. Senere på året kan du selv lave pestoen, når du ikke ved, hvad du skal stille op med basilikum, der bliver alt for stor. Nu kan du godt bruge en pesto, som du køber i en italiensk specialbutik. Den er ikke så tosset. Kog kartoflerne lige nøjagtig møre og kør dem, når de er kolde, rundt i pesto. Det er også en grøn affære, men af den bedre slags!

Gulerødder er da ikke så gode som dem fra haven, så brug de ”gamle”. Det er lige som  med ’Det grå guld’. Det kan bruges, men nogle vil hellere bruge yngre ting og sager. Tilbage til de gule eller orange rødder. Jeg har en aldeles glimrende opskrift på en tærte med gulerødder. Og tro nu ikke, det er gulerodskage med flødeosttopping. Nej, den er meget mere avanceret. Her får du den.

 

Gulerodstærte med blanke gulerødder (8-10 personer)

Dej:

75 g smør

150 g mel

½ tsk. salt

1 dl fromage frais

Fyld:

2 æg

2 æggeblommer

2½ dl mælk

125 g sukker

50 g rasp

fintreven skal af 1 citron

100 g reven gulerod

½ tsk. reven muskatnød

Låg:

250 g gulerødder i 5 cm juliennestrimler

175 g sukker

4 spsk. citronsaft

4 spsk. vand

 

Kør smør og mel på foodprocessor, til det ligner reven ost, og tilsæt resten. Kør, til dejen samler sig om kniven. Rul den ud og læg den i tærteform (25-30 cm). Prik den med gaffel.

Fyldet laves ved at piske æg., æggeblommer, mælk og sukker. Så tilsættes resten.

Tærten bager 45-50 min, til fyldet føles fast.

Låget laves ved at komme gulerodsstrimlerne i en gryde sammen med sukker, citronsaft og vand. Koges, til sukkeret er smeltet. Der koges videre (ca. 5 min). Prøv med at lade 1 dråbe stivne på en tallerken. Er det OK, afkøles det hele lidt, før det bredes ud på kagen som et låg. 

Det er en rigtig scoreret, og hvem vil ikke gerne score?!



Se alle artikler