HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Gulerod

Skrevet d. 17 Maj 2004
Den kaldes også Gul Rod og dens botaniske navn er Daucus carota.
Den tilhører sellerifamilien og vokser vildt i Asien, Nordafrika og store dele af Europa. Guleroden stammer antagelig fra Afghanistan, og derfra har den bredt sig mod vest og til østen, hvor den har været dyrket i omkring 3000 år.
Grækerne og romerne har kendt guleroden og betragtet den som et anvendeligt elskovsmiddel, om end ikke særligt sundt. Omkring det 12. årh bragte maurerne guleroden til Spanien, hvorfra den kom til Holland. På et hollandsk middelaldermarked i det 14. årh berettes om røde, hvide og violette rødder.
Den danske konge Chr. II kan have set gulerødder på Amager efter at hollandske bønder havde bosat sig der for at dyrke grønt. l starten kaldte man guleroden for Amagerrødder og brugte dem til dyrefoder. Problemet var at den oprindelige rod var violet i farven og smittede stærkt af på maden.
Derfor brugte man den i stedet som pynt på damehatte og kaminer; især bladtoppen var populær.
Omkring det 17. årh. frembringer hollænderne på Amager en orange gulerod, der beholder farven for sig selv under kogning, hvilket åbner vejen til de danske køkkener. l kogebøger fra det 18. årh. bruges guleroden i opskrifter på bagværk og buddinger. Den blandes også med sirup til marmelade og med mel - når kornpriserne stiger - for at strække, samt som farvestof til smør og oste. Som grønsag tilsættes den supper og sulevælling og, i ristet tilstand, som kaffeerstatning.
Idag er den en af de mest skattede grønsager vi har. Det årlige forbrug ligger på ca 7 kg pro persona, og den er elsket specielt af børn. Nutidens mangfoldige sorter kan deles i to hovedgrupper: sommergulerod og vintergulerod. Formerne er forskellige, nogle er aflange og tynde, andre små og runde og så kaldes de karotter. Vinterguleroden kan gemmes i kuler og spises i vinterhalvåret, men tåler ikke frost.
I folkemedicinen bruges guleroden til at kurere natteblindhed, idet carotenet (som er et forstadie til vitaminet A) hjælper øjets nethinde med at holde sig spændstig. Vittigheden om at kaniner ikke bruger briller, fordi de spiser så mange gulerødder, har måske alligevel noget på sig. Tillige skulle carotenet, der oplagres i fedtvævet, beskytte huden, samtidig med at man bliver hurtigere solbrændt.

Vild gulerod er en af vore almindelige ukrudtsplanter og den er nært beslægtet med guleroden.


Se alle artikler