HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Kylie Kwongs køkken

Skrevet d. 17 Maj 2004

af Bente Hoffmann

Måske har du allerede i de forgange uger fået en overdosis af inputs om og fra Australien, men hvis der er plads til en smule mere, så er her et godt bud: En ung, talentfuld australsk kok med kinesiske rødder. Kylie Kwong hedder hun, og for tiden kan man lade sig inspirere af hende hver tirsdag på DR2 (med genudsendelse søndag), hvor hun tryller med alt fra tasmanske kammuslinger til lynstegte nudler. Programmerne har gjort Kylie Kwong lige så kendt og populær i sit hjemland, som Jamie Oliver er på vores breddegrader.
    Nu kan man også i ro og mag studere Kylie Kwongs opskrifter hjemme ved køkkenbordet, for den bog, hun har lavet på baggrund af tv-serien, er netop udkommet på dansk. KYLIE KWONGS KØKKEN hedder den, og den indeholder alle opskrifterne fra seriens otte afsnit, samt nogle som ikke har været på tv. Så hvis man tabte pusten undervejs, mens Kylie hakkede og snakkede på tv-skærmen, eller bare fortabte sig i den flotte og meget æstetiske fotografering og glemte at følge arbejdsgange eller ingredienser, ja, så kan man nu i helt sit eget tempo tilegne sig opskrifterne, som er ledsaget af smukke helsides-farvebilleder.
    Og der er opskrifter i bogen, som kræver fordybelse og ro. I forordet skriver Kylie: ”Nogle af opskrifterne er komplicerede, med lange ingredienslister og krævende teknikker. Jeg elsker at tilberede den slags opskrifter, når jeg er afslappet og har god tid. De fordrer fuldstændig koncentration - så man forsvinder ind i kogekunstens behagelige verden - og resultatet er virkelig en tilfredsstillende fornøjelse.” Efterfølgende beroliger hun dog: ”Mange flere af opskrifterne er meget enkle ...”.
    Mellem opskrifterne fortæller Kylie levende og meget personligt om, hvordan tv-udsendelserne blev til, og om den udfordring det var at træde ind i en for hende ukendt tv-verden. Det frembragte bl.a. følgende overvejelser, mens hun sad i sminkøsens stol: ”Hvordan kan 14 lag makeup se naturligt ud? (...) imens pønser jeg på, hvordan jeg kan få skrabet denne klæge masse af mit ansigt ...”

Kylie Kwong er født og opvokset i Australien som fjerde generations kineser. Interessen for og kærligheden til mad fik hun allerede som helt lille, når hun hjalp sin mor i køkkenet, men oprindeligt ville hun slet ikke være kok, men kunstner. Det var tilfældigheder, der gjorde kogekunsten til hendes erhverv - og så det store kendskab til de kinesiske ingredienser og teknikker, som de mange timer i køkkenet sammen med moderen havde givet hende. De kundskaber bruger hun også i dag i sin egen meget populære restaurant ’billy kwong’ i Sydney. Hun fortæller: ”En af de ting, jeg søger at opnå i min restaurant, gennem mine bøger og nu i denne tv-serie, er at skabe opmærksomhed omkring det autentiske kinesiske køkken: at vise at det ikke altid går ud på billige svinekødsretter med sursødsauce, oksekød pløret til med smagsforstærker, og kylling og cashewnødder i en pjasket sauce. Jeg vil gerne vise det autentiske kinesiske køkkens finesser og raffinementer, og vise hvordan disse ting kan overføres til de vesterlandske køkkener.”
    Og det gør Kylie Kwong, for mange af bogens retter har nok rod i hendes kinesisk baggrund men er også stærkt inspireret af det sydeuropæiske og nordafrikanske køkken, dog bliver de altid tilberedt på en særdeles asiatisk måde. Og altid med de gode, friske råvarer, som Kylie slet ikke vil leve uden. Så dyk ned i Kylies køkken og få masse af ny inspiration!


KYLIE KWONGS KØKKEN. Oversat af Birgitte Vanges. Aschehoug Dansk Forlag, 204 sider, 269 kroner. Udkommet d. 11. maj 2004



Se alle artikler