HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Port Salut

Skrevet d. 14 Maj 2004
Oprindelsesland: Frankrig
Type: Halvfast
Kommentar: Halvfast ost med smidig konsistens og små huller.
Skorpe: Bleggul, kunstig skorpe, der kan spises.
Form og vægt: Rund og flad, typisk 1,5-2 kg, FIT ca. 50+.
Fremstilling: Komælk
Historie: Historie Port Salut er efterkommeren af den oprindelige munkeost fra klostret ”Notre Dame de Port-du-Salut” i Entrammes i Normandiet.
Ostens historie starter ved nogle Trappistmunke, der vendte tilbage til Notre Dame efter at have levet i eksil under Napoleons regeringstid. Med sig bragte de malkekvæg og påbegyndte en produktion af en fremragende ost, hvilket i første omgang dog udelukkende var til eget forbrug. Osten var den, der nu kendes som Port-du-Salut eller Port Salut.
Munkene formåede at forøge deres produktion, da de fik mulighed for også at anvende de lokales bønders mælk, og således blev det muligt for den lokale befolkning at nyde Port-du-Salut. Osten nåede senere markedet i Paris, hvorefter ostens berømmelse tog fart.
Interessante vinkler: Navnet Port Salut er beskyttet, ikke med AOC-, eller BOB-mærke, men som et handelsmærke.
Varianter: Rundt om i Frankrig fremstilles omkring et dusin oste af Port Salut-typen. Den mest kendte af dem er nok Saint Paulin, der var den første franske ost fremstillet af pasteuriseret mælk.
Forbrugertips: Port Salut har en mild og cremet smag og er en god ost på ostebordet. Den kan også anvendes som pålæg, men egner sig ikke til brug i madlavning.


Se alle artikler