HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Munster

Skrevet d. 17 Maj 2004
Oprindelsesland: Frankrig
Type: Halvfast
Kommentar: Blød til halvfast rødkitost med ingen eller meget få huller.
Skorpe: Gul-orange til rødbrun skorpe.
Form og vægt: Rund og flad, (120 g) 450 g-1,5 kg, FIT min. 45+.
Fremstilling: Komælk tilsat Pencillium roqueforti.
Historie: Munster er formodentlig den mest kendte rødkitost. Den fremstilles i Munsterdalen i Vogeserne i Alsace lige ved den fransk-tyske grænse, i det område der kaldes Alsace-Lorraine. Det siges, at osten blev opfundet af irske munke, der havde slået sig ned i Vogeserne helt tilbage i den tidlige middelalder. Navnet Munster er sandsynligvis udledt af det franske ord for kloster, monastere.
Efter fremstilling sættes Munster til tørring. Herefter lægges ostene til lagring i kældre. Under lagringen ligger de unge Munster side om side med modnede Munster, fra hvilke de får deres rødkitflora. Under hele lagringsperioden, som er minimum 21 dage, vaskes ostene jævnligt med saltvand. Denne proces fremmer udvikling af den karakteristiske rødkitoverflade.
Mælken, der anvendes til Munster, siges at være særlig proteinrig og medvirkende til at give osten dens unikke karakter.
Interessante vinkler: Både Munster og Munster Gérome har AOC-mærke og BOB-beskyttelse.
Varianter: Munster Gerome fra Lorraine er en lignende ost bare i en mindre udgave, der kan veje helt ned til 120 g.
Munster au Cumin er en populær variant med kommen.
Rødkitostens fremmarch er en spændende udvikling inden for skimmeloste. Af danske typer kan nævnes Marquis og Rød Castello.
Produktionen af den franske Munster sker tæt på den tyske grænse, og der findes således også en tysk produktion Munster.
Forbrugertips: Det er en lokal tradition at nyde Munster med kogte kartofler, kommen og et glas af den lokale vin, men osten kan også nydes med øl og en krydderbitter.


Se alle artikler