HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Grønne ægteskaber

Skrevet d. 7 Juni 2004

Af Monika Larsen, Meals

Mange mennesker - ikke mindst blandt de unge - har i de senere år fundet sammen i en "grøn" livsstil. Ikke fordi det i egentlig forstand behøver at være økologisk, men det skal i hvert fald bære præg af en holdning til sunde og miljøvenlige produkter. Det gælder lige fra malingen til lejligheden, resurseforbrug, morgenmaden, madpakken, rengøringen, aftensmaden, el- og vandforbrug, husholdningsmaskiner, affald, dyreetik, transport, personlig adfærd som nej tak til rygning osv.

Der skal som bekendt to til et ægteskab, og derfor kan det give gnidninger som tit udvikler sig til konfrontationer, hvis den ene part skriver ØKO foran alt, hvad der skal købes, medens den anden part ser i øjnene, at det er nødvendigt at tage hensyn til budgettet. For sandt er det, at det grønne ægteskab koster cirka 25% mere end det traditionelle, og denne forskel kan meget hurtigt - trods de gode hensigter i starten af ægteskabet - vise sig at give problemer. Som bekendt bides hestene, når krybben er tom. Det er jo trist at ødelægge sit ægteskab eller skulle gå ned med sin forretning på grund af dårlig økonomi forårsaget af de langt dyrere grønne tiltag, som end ikke er ordentligt dokumenteret.

Australien øko-land nr. 1

Med et økologisk areal på 10,5 millioner (cirka 4 gange Danmarks totale landbrugsareal) er Australien det land i verden, der har mest økologisk jord. Nummer 2 på listen er Argentina med 3,2 millioner økologiske hektar. Ser man på det økologiske areal som procentdel af landets samlede landbrugsareal topper Liechtenstein med 17% af landets landbrugsjord som økologisk. Australien er kun nr. 14 på denne liste og Argentina nr. 18. Danmark har et økologisk areal på 174.600 hektar. Det giver en placering som nr. 17 over øko-arealets størrelse, der svarer til knap 7% af landbrugsjorden, hvilket rækker til en placering som nr. 6 på procentlisten.

På de lange rejser...

Det siges, at det er på de lange rejser, man gør de fine bekendtskaber. Det nye og fremartede har ofte en særlig dragen, ikke mindst på mænd; men statistikker viser, at det i det lange løb ikke er lykken for den part af ægteskabet, som næsten i bund og grund har taget afsked med sine rødder, venner og bekendte, familie samt nærværet med sit oprindelsesland m.v. Disse ægteskaber, selv hvor økonomien er god og rammerne endog tip top, har svært ved at forblive lykkelige. Facaden bliver standhaftigt opretholdt, men savn af sit forgangne vil som regel melde sig i perioder - kærlighed og kildevand alene gør det ikke i det uendelige. 

Find dig en Martha

Vil du have et ægteskab, der holder, skal du finde dig en Martha, og de er af begge køn - altså en moderne husholdningsskole-type. Det behøver ikke at blive taget helt bogstaveligt, men skal, da både kvinder og mænd nu om stunder er fælles om langt de fleste ting, forstås som to parter, som næsten automatisk i enighed varetager hele familiens gøremål sammen. For en del år siden ville man ofte betegne en mand som tog del i madlavning, vask, børnepasning, indkøb, rengøring o.l. som en "jordmodermand". I dag er det stik modsat, han er blevet eftertragtet.



Se alle artikler