HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Ugens gode vine - uge 24

Skrevet d. 17 Juni 2005

Men det er gået stærkt og i dag står New Zealand for en meget spændende udvikling i vindyrkningen med fokus på hvide druer som Sauvignon Blanc og Chardonnay og den røde Pinot Noir.

Druer som passer godt til det kølige klima, der findes i New Zealand. Klimaet er betydeligt koldere end i Australien - der er også 2000 km til fastlandet - og mange steder minder det om det vejrlig, man finder i Bourgogne. I Danmark slog New Zealand sit navn fast ved en stor Chardonnay smagning i 1992, hvor Cloudy Bay Chardonnay 1990 vandt foran en række af verdens bedste Chardonnay'er.

New Zealand består af to store øer, North Island og South Island. North Island er den varmeste del af New Zealand. Her er der nok varme til at også røde druer kan vokse - og i øvrigt en masse nedbør, der hurtigt kan ødelægge en høst! Der er meget frugtbart på nordøen og en stor del af vinmarkerne er beplantet med Müller-Thurgau, der især anvendes til almindelig konsum-vin. Der dyrkes Cabernet Sauvignon, Pinot Noir og Chardonnay i Hawkes Bay, som nok er det bedste område på North Island.

South Island er området, hvor især Sauvignon Blanc dyrkes og kan give nogle af de bedste Sauvignon-vine i verden. Det er især i området Marlborough at disse vine kommer fra. Marlborough er i øvrigt New Zealands største vinområde. Der dyrkes også andre druer her, men det er Sauvignon Blanc'en, der forbliver den vigtigste. Sauvignon Blanc går godt sammen med fisk, men også ikke for kraftig orientalsk mad kan matches med Sauvignon Blanc.

I dagens test er der 25 hvide vine fra New Zealand. 14 er fremstillet på Sauvignon Blanc, 7 på Chardonnay, 2 på Riesling, 1 på Pinot Gris og en enkelt mousserende. Af de 25 flasker var 14 af dem forsynet med skruelåg. Af de 14 sauvignon'er var 10 forsynet med skruelåg. På dette område er New Zealand langt foran de fleste andre lande.  Utallige forsøg og smagninger viser at de hvide vine holder sig klart bedre og bevarer friskheden, når de har skruelåg og samtidig er der jo ingen risiko for TCA-propsmag. En klar win-win situation, som europæiske vinproducenter kunne lære meget af.Det bliver for meget at nævne alle gode køb og de bedste vine. Derfor vil jeg blot fremhæve den bedste Sauvignon Blanc og den bedste Chardonnay.

Den bedste Sauvignon er Dog Point Sauvignon Blanc 2004. Den har en intens duft af grape, tropisk frugt, hyld. Det er en mellemfyldig vin med masser af dejlig frugt og en skøn sprød og let mineralsk smag. Balancen er helt i top og smagen er meget vedvarende med en flot udgang af frugt, mineraler og sprødhed. Den scorer 91/100 pts. og prisen er kr. 112,00 v/ 12 fl. hos Laudrup Vin & Gastronomi

Den bedste Chardonnay er Sileni Chardonnay The Lodge 2002. Den har en intens duft af pære, melon, nødder, lidt vanille. Den er mellemfyldig til fyldig med dejlig frugt og en flot harmonisk og fuldt balanceret smag. Fadlagringen er flot integreret og lige tilpas. En stor og flot vin. Den scorer 92/100 pts. og prisen er kr. 129,00 hos Erik Sørensen Grand Vin.Se alle artikler