HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Ugens gode vine - uge 25

Skrevet d. 24 Juni 2005

Generelt har grillmad det godt med en smule sødme. Det er jo også derfor, at der findes et utal forskellige barbecuesaucer og marinader som grilltilbehør. Den røde vin må derfor gerne, som saucerne, være krydret, fyldig og med en smule sødme. Og sødmen kommer typisk fra fuldmodne druer og fadlagringen. Derfor er oversøiske vine som regel et godt valg. Som alternativ kan man vælge vine fra tilsvarende varme områder, f.eks. Sydfrankrig.

Der er også visse druer der er bedre end andre. Alt for meget tannin gør vinen tør og stringent og derfor ikke velegnet. Derfor bør vine, som udelukkende er fremstillet på Cabernet Sauvignon undgås. Til gengæld virker Merlot, Syrah eller Zinfandel/Primitivo godt sammen med grillet mad. Det er da også disse druer, der er i overtal i dagens test.

Fisk har godt af at blive ledsaget af syre. Derfor er der som regel altid en citronskive med på tallerkenen. Og da hvidvin indeholder mere syre end rødvin går den som regel bedre til fisk - selvom der er mange undtagelser! Når fisken er grillet får den en let røget eller lidt brændt smag, som naturligvis påvirker vinen. Derfor kræver det en lidt kraftig og gerne fyldig hvidvin - de lette og sprøde vil falde igennem her.

En fyldig, fadlagret Chardonnay vil derfor ofte være et rigtigt godt valg til grillet fisk (og i øvrigt også mange grillede kødretter). Halvdelen af de testede hvidvine er da også fremstillet på Chardonnay.

Blandt de 33 vine har jeg valgt én hvidvin og to rødvine, som jeg mener er de bedste vine til grillet mad og samtidigt er super køb og får 5 stjerner. De kan således betegnes "Årets grillvine" og er stærkt anbefalelsesværdige!

Årets hvide grillvin
Delicato Chardonnay 2003 fra Californien er en mellemfyldig vin med god frugt og en let fedme i smagen. Vinen er harmonisk med en god syre, der balancerer fadlagringen flot. Den er let at drikke - en rigtig "pleaser" - og er perfekt til sommer og grill. Den scorer 86/100 pts. og sommerprisen er kr. 60,00 hos H.J. Hansen Vin.

Årets røde grillvin under 60 kr.
Jacob's Creek Grenache Shiraz 2004 fra Australien er en rigtig "supermarkedsbasker" men ikke desto mindre er det en glimrende vin! Den er mellemfyldig med lækker frugt og en dejlig blød, rund og let krydret smag. Måske nok lidt poleret i stilen, men det er gennemført behageligt. Slutningen er relativ lang, harmonisk og med et snert af mentol. Den scorer 86/100 pts. og prisen er kr. 49,75. Den fås i mange supermarkeder og importeres af Pernod Ricard Denmark.

Årets røde grillvin over 60 kr.
Norton Malbec Reserve 2003 er næsten prototypen på en grillvin. Den er oversøisk (Argentina), den er krydret og så har den lidt sødme i både frugt og fra fadlagringen. Og ikke mindst så er det en kanongod vin! Den er mellemfyldig til fyldig med lækker frugt og en stor blød og kraftfuld smag. Vinen har gode bløde tanniner og en flot krydret og stor smag. Den slutter langt og vedvarende med et let sødmefyldt præg. Den scorer 89/100 pts. og prisen er kr. 84,00. Find en forhandler på www.wine.dk.Se alle artikler