HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Naturens spisekammer er ikke det værste vi har

Skrevet d. 25 November 2005

Af Lisse Trads

 

En ren fornøjelse at høre på en mand, der bare fortæller løs af sin store viden om svampe. Og skoven, ja, den kender han som sin egen bukselomme.Det viste sig, at der var en masse rørhatte, som blev renset, og de endte deres dage som svampesuppe. Det skal lige siges, at det ikke gjorde resultatet ringere, at der kom en sjat fløde i til allersidst. Aldrig har en suppe smagt bedre, og det er ikke bare noget, jeg skriver, for at det skal lyde godt, og I skal blive misundelige, nej, det er fuldstændig sandt. Jeg kan varmt anbefale at gå med på en sådan guidet svampetur. Du lærer meget, møder nye og gammelkendte mennesker, og det er godt at røre sig samtidig med, at der kommer resultater ud af anstrengelserne. Nogle mennesker har frygtelig travlt med at sortere de ormstukne eksemplarer fra, men hvorfor det? Indstil dine øjne på fjernafstand og skær svampene i store grove stykker. Skulle der smutte en enkelt svampeorm med, så sker der ikke mere, end at den er der. Den smager nemlig ikke stærkt eller på nogen måde grimt. Så vær ikke så sart. Kun de giftige skal du naturligvis ikke gøre noget ved. Derfor er det i hvert fald de første gange godt at deltage i en arrangeret tur.

 

Jeg kender en, der er god til at finde kantareller, en ordentlig portion bliver det til hvert år, og jeg er ofte heldig at blive inviteret til kantarelfest hos hende. Forleden blev jeg ringet op af en af mine bekendte, der spurgte, hvordan hun skulle behandle en masse østershatte, hun havde fundet i skoven i Rebild Bakker. Jeg tog chancen og sagde: Rens, rist og frys dem. Og hun var godt tilfreds med resultatet. Det samme var jeg, da jeg hen på vinteren blev inviteret til østershattefest hos hende. Sådan en bekendt er da værd at give gode råd, ikke? Og jeg hjælper gerne hver gang.

 

Jeg har ofte lavet en svampelasagne, dels fordi den smager herligt og dufter godt, men mindst lige så meget på grund af synet. Det ser ud, som om du er den helt store kok, der bare kreerer lidt mad i ny og næ. Og du vil helt bestemt synes, at det er let, og at det smager pragtfuldt. Som min mor altid sagde, når der var noget, der behagede hende: ”Det smager af mere, det her!” Så lav retten, og se, der er nok nogle, der siger noget lignende. Kan bruges til kylling, kalkun, okse eller kalv

 

Svampelasagne:

 

6 lasagneplader

1 lille squash i skiver

8-10 champignoner i skiver

2 dl skummetmælk

1 æg

2 dl reven ost

1 spsk. maizenamel

 

Steg squash og svampe let. Bland mælk, æg og maizena, læg svampe og squashskiver lagvist med lasagnepladerne og hæld mælkeblandingen over. Ost til sidst. Sæt lasagnen i ovn ved 200 grader  i  ¾ -1 time.



Se alle artikler