HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Sennep gør stærkt comeback i dansk køkkenkunst

Skrevet d. 12 November 2007

Danske kokke fremhæver i stigende grad sennep som krydderi til køkkenkunsten. Hvor sennep før i tiden primært var tilbehør til pølser, er den nu en vigtig ingrediens i madlavningen.

"Der er ingen tvivl om, at sennep bruges mere i madlavningen i dag. For 15 år siden gav man saucen en klat smør, når den trængte til lidt ekstra smag. Nu er vi blevet mere forsigtige med fedtet, og sennep er fantastisk til at give et pift til maden. Og det er ikke bare til sennepssauce, sennep virker nemlig som smagsforstærker," siger Uffe Nielsen, der er næstformand i Køkkenchefernes Forening, og som driver traktørstedet Den Gamle Smedie i Nordjylland.

Stærkt, sødt og syrligt

Årsagen til senneps gode egenskaber i madlavningen er, at sennep indeholder mange forskellige smagsnuancer, både det stærke, syrlige og søde.

"Når en ret er interessant, har kokken ofte spillet to smage ud mod hinanden, for eksempel surt og sødt eller stærkt og sødt. Smagskontraster fremhæver hinanden, derfor er sennep et godt krydderi til maden," forklarer Uffe Nielsen.

På Nørre Vissing Kro mellem Silkeborg og Skanderborg er kok og indehaver Morten Mygind også begejstret for sennep i madlavningen:

"Sennep er eminent til at skabe små mirakler på en enkel måde. Den har syre og aroma, som bare skal tunes lidt ned med eksempelvis olie eller fløde til dressinger eller marinader. Jeg bruger også sennep til bagværk og til gratinering rørt op med nødder eller tørret brød," siger han.

Altid ved hånden

Morten Mygind anbefaler, at man i den hjemlige madlavning tænker på sennep som et krydderi, der er lige ved hånden:

"De fleste hjem har sennep stående, så det gælder bare om at tænke nyt og utraditionelt. Sennep er fantastisk til kraftig, fed fisk. I en tatar af laks eller kalv vil senneppen modne kødet, fordi syren så at sige tilbereder kødet," forklarer Morten Mygind.

Han opfordrer desuden til også at prøve nye sennepstyper:

"Før brugte vi på Nr. Vissing Kro kun dijonsennep, men forskellige varianter af sennep kan give gastronomiske oplevelser i mange sammenhænge," anbefaler han.

Sød, jordnær eller temperamentsfuld

Netop interessen for at prøve flere forskellige sennepsvarianter er baggrunden for, at Bähncke, der er Danmarks førende producent af sennep, netop har lanceret www.sennepsdating.dk. Her kan man finde sin sennepspartner fra 'venlig og imødekommende' til 'forførende og temperamentsfuld'.

 "At bruge flere forskellige sennepstyper vinder terræn i danskernes køkkenkunst, og interessen for nye specialiteter er stærkt stigende. Den cremede Taffel Sennep og den klassiske Arffmann's er stadig de mest populære, men de har fået markant selskab af de andre varianter," konstaterer kategorichef Henrik Christensen.

Fakta:

  • Bähncke producerer syv forskellige slags sennep: Sød Sennep, Taffel Sennep, Arffmann’s Sennep, Fiske Sennep, Stærk Sennep, Dijon Sennep og Jubilæums Sennep.
  • Find din sennepstype, søg efter opskrifter til eksempelvis efterår eller brunch, eller bestil en pakke med opskrifthæfter på www.sennepsdating.dk.
  • 30 danske kroer og hoteller har i samarbejde med Bähncke udviklet opskrifter med sennep. Download opskriftsamlingerne "På godt dansk!" på www.bahncke.dk.
  • Bähncke er den største producent af sennep i Danmark.
  • Bähncke er klassisk, dansk sennepstradition siden 1858.
  • Bähncke er ejet af den norske fødevarekoncern Rieber & Søn.

 Opskrift fra Nr. Vissing Kro:

Laksetatar med citrusskum, sennepssejl & æblesalat

 4 personer

Laksetatar
400 g laksefilet
2-3 tsk Bähncke Jubilæum Sennep
1 spsk. cremefraiche 38%
3 spsk. blandede og hakkede krydderurter (dild, estragon, persille og basilikum)
Salt og hvid peber

Skær laksen i fine tern og bland med de øvrige ingredienser. Lad tataren trække i minimum ½ time, hvorefter den smages til igen.

Citrusskum
1 dl fløde
1 dl cremefraiche 38%
1 lime (skal + saft)
½ citron (skal + saft)
1 tsk. salt
1 knivspids cayennepeber

Pisk fløde og cremefraiche med citrus-skaller, salt og cayennepeber til skum. Smag til med saften.

Æblesalat
200 g blandede salater (fx rucolasalat, feldsalat og frisse)
1-2 danske æbler (f.eks. Coxorange eller Elstar)

Skyl og pluk salaterne og udskær æblet med skræl i tynde skiver.

Marinade til æblesalat
1 tsk. Bähncke Honning Sennep
2 knivspids dansk honning
1 spsk. æbleeddike
Salt og hvid peber
2 spsk. rapsolie

Pisk ingredienserne sammen og vend æbler og salat i marinaden.

Sennepssejl
1 spsk. Bähncke Dijon Sennep
1 æggehvide
20 g durum mel
½ dl majs- eller rapsolie
1 knivspids salt

Bland alle ingredienserne. Sprøjt dejen tyndt ud på bagepapir (som et lille sejl 12 x 4 cm) og bag dem i ovnen ved 180º, til de er gyldne og sprøde, køl af. Flyt dem forsigtigt til afkøling.

Anret laksetataren med æbler og salat, og garnér med citrusskum og sennepssejl.Se alle artikler